English Grammar and correct usage test - Nov 26, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 26, 2014


1. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The blood enters the mosquito’s gut, where the virus prise open the gut cells and makes copies of itself.
ii. There will be one grand prize winner and four runner-up winners.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If only sentence ii is correct




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Abhay said, “My wife came with me for shopping.”

a. Abhay says that my wife comes with me for shopping.
b. Abhay told that my wife come with me for shopping.
c. Abhay said that his wife came with him for shopping.
d. Abhay says that his wife come with me for shopping.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Abhay said that his wife came with him for shopping.




3. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. Did the plan interest you?

a. Will you be interested in the plan?
b. When will you be interested in the plan?
c. The plan interested you, isn’t it?
d. Were you interested in the plan?
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Were you interested in the plan?




4. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The zygomatic yolke should next be positioned in the sternal slot and locked.
ii. Beat the egg yolk to make an omelette.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If only sentence ii is correct




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. He _____ for standing up for his principles.

a. Should pay a price
b. Will pay a price
c. Paid a price
d. Has to pay a price
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Paid a price




6. Rearrange the below mentioned alternatives between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. More than half of the sun’s radiance is invisible to human eyes.

A. Of this, most is infrared light, so called because it vibrates more slowly than the colour red at one end of the visible spectrum.
B. We cannot see infrared radiation, but we feel at as heat.
C. Ultraviolet is more energetic than visible or infrared light.
D. The rest of the unseen light is ultraviolet, so named because it vibrates faster than the colour violet at the other end of the spectrum.

vi. If the earth were exposed to the full force of the sun’s ultraviolet radiation, all life would quickly end.

a. ABDC
b. ABCD
c. BACD
d. DACB
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABDC




7. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. Wolsey lost the favour of his master. He has dismissed from his high offices.

A. Having lost the favour of his master Wolsey was dismissed…
B. Wolsey was dismissed from his high offices after losing…
C. Wolsey lost the favour of his master, as he was dismissed.

a. A & B
b. Only A
c. Only B
d. A, B & C
e. All
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. A & B




8. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. Few airports in India today
b. Is as modern convenient
c. As the Indira Gandhi International Airport
d. Recently built in Delhi
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Is as modern convenient




9. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. This predicament is exemplified by compulsion behaviour.

a. A compulsion behaviour
b. The compulsive behaviours
c. An compulsive behavior
d. By compulsive behaviour
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. By compulsive behaviour




10. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. One can conquer is arms.
b. One can conquer by arms.
c. Once can conquer they arms.
d. One could conquer them arms.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. One can conquer by arms.


Post your comment

You may like