English Grammar and correct usage test - Oct 03, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 03, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. You should take care when working on electrical equipment.

a. Care should be taken when working on electrical equipments
b. While working on electrical equipments you should be careful
c. Care needs to be taken while working on electrical equipments
d. Care has to be taken when working on electrical equipments
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Care should be taken when working on electrical equipments




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. She said to the students, “Do not make noise. Study your books quietly.”

a. She advises the students not to make noise and to study their books quietly
b. She told the students not to make noise and to study their books quietly
c. She advised the students not to make noise and to study their books quietly
d. She says to the students to not to make noise and to study their books quietly
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. She advised the students not to make noise and to study their books quietly




3. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I went to Mathura. I wanted to see my brother

a. Too
b. To
c. Though
d. Being
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. To




4. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. Cartagena is fortified and possesses an arsenal and naval dockyards.
ii. His history of the period from 146 to 88 B.C., in 52 books must have been valuable storehouse of fact.

a. Collection
b. Heap
c. Godown
d. Depository
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Depository




5. Rearrange the alternatives to form a coherent paragraph.

A. After the lecture I was invited to join Krishnamurti and several other people for dinner,
B. Understandably, he was quite exhausted from his lecture and not in the mood for any discussion.
C. Nor was I.
D. I had come simply to show my gratitude, and has been richly awarded.

a. ABCD
b. DCBA
c. BCAD
d. CBAD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD




6. Rearrange the following alternatives to form a coherent sentence.

A. You will have to
B. More dedicated
C. And be
D. Work harder

a. ABCD
b. ADCB
c. DCAB
d. CDBA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ADCB




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. It takes the reader through the details of implementing financials, starting with a summary round up of installation and following a detailed look at each of the sub modules.

a. Followed by a detailed look at each of the sub – modules
b. And to follow a detailed look at each of the sub – modules
c. And they follow a detailed look at each of the sub – modules
d. Which follow a look at each detailed sub – module
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Followed by a detailed look at each of the sub – modules




8. Complete the below mentioned sentence using the appropriate alternative.

i. The copper dale murder case was reminiscent of the________ Doolittle case, it was brought to light in both cases that there was a ____________insanity in the family.

a. Celebrated….. dose of
b. Grandiose……crack
c. Celebrated….. strain of
d. lain….store of
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Celebrated….. strain of




9. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. He is a wise man
b. He has neither
c. But
d. Honesty and tact
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Honesty and tact




10. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The world is full of people that are grabbing and self – seeking.
b. The world are full of people that is grabbing and self – seeking.
c. The world is full of peoples that are grabbing and self – seeking.
d. The world has full of peoples that is grabbing and self – seeking.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The world is full of people that are grabbing and self – seeking.



Post your comment

You may like