English Grammar and correct usage test - Oct 14, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 14, 2014


1. Arrange the below given sentences between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. Barely a week after emerging in triumph from a stifling month – long Israeli siege of this West Bank headquarters, Palestinian President Yasser Arafat is again in a precarious position.

a. Political analysts say a suicide bombing that killed 15 people at an Israeli billiard club on Tuesday leaves Arafat with a tough choice – to crack down on militants or face a new Israeli military assault which might even try to topple them.
b. By cracking down on militants, he would risk further alienating Palestinians disgruntled by the deal that secured the end of the siege of his headquarters last week by putting wanted Palestinians in jail under US and British Supervision.
c. His agreement to Israeli Demands to send other wanted militants to exile in exchange for the end of a more than 5 – week old siege at Bethlehem’s church of the nativity has also chipped away at his support.
d. “He is in a very precarious position actually because the pressure on him is not only mounting, it is also public, “Ali – al – Jarbawi, a Palestinian political analyst, said.

vi. “He is in this position of damned if you do, damned if you don’t,’ he said.

a. ABCD
b. BCDA
c. CDAB
d. ABDC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD




2. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. He picked up the books and put it on the table.

a. And put it on the table
b. And would put it on the table
c. And had put it in the table
d. And put them on the table
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. And put them on the table




3. Fill in the blanks by choosing the best alternative to complete the sentence.

i. Omega redefined the basic principle of the mechanical watch which __________

a. Had remained unchanged for over 200 years
b. Remained unchanged for over 200 years
c. Remain unchanged for 200 years
d. Remained unchanged up to 200 years
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Had remained unchanged for over 200 years




4. Which alternative will best replace below given sentence.

i. It is used to describe the oldest style of architecture.

a. Dork
b. Dorm
c. Doric
d. Dory
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Doric




5. Choose the meaning of the idiom mentioned in the below sentence.

i. I loved to watch the cloak and dagger operation of the spy series.

a. A secret operation
b. To make necessary
c. To pay a visit
d. There is no one at sight
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. A secret operation




6. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error. If you find no error then choose the option ‘e’.

a. Nearly a thousand
b. Heads of
c. Cattle were killed
d. In the Latur earthquake
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Heads of




7. Rearrange the following alternatives to form a coherent sentence.

A. He turns out to the light the seamy side of human life
B. Piercing easily below the clumsy platitudes of thrasymachus to the real difficulty
C. He is full of quickness and penetration
D. And yet does not lose faith in the just and true

a. BACD
b. CDAB
c. BDAC
d. CBAD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. CBAD




8. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The age – old question of hot bread in the bread basket.
ii. The way the chimps were bred could also be a factor in their health.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




9. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. We live on a curious age.
b. We live in a curious age.
c. He lives in a curious age.
d. We live is a curious age.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. We live in a curious age.




10. In the below mentioned analogy. Choose the correct alternative that displays the same relation as given below.

i. Kangaroo : Australia

a. Elephant : Russia
b. Whale : River
c. Penguin : Antarctica
d. India : Peacock
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Penguin : Antarctica



Post your comment

You may like