English Grammar and correct usage test - Oct 17, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 17, 2014


1. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. Shantanu performed his duties well.
ii. He got himself exonerated from all the charges levelled against him.

a. Acquitted himself
b. Inculcated
c. Freed
d. Inculpated
e. Exculpated
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Acquitted himself




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. He said, “Next week’s lesson will be on reported speech.”

a. He says next week’s lesson will be on reported speech.
b. He will say that next week’s lesson will be on reported speech.
c. He said that the next week’s lesson would be on reported speech.
d. He was saying that next week’s lesson will be on reported speech.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. He said that the next week’s lesson would be on reported speech.




3. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully

and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. Youth and beauty have a tendency to besought middle aged men.
ii. He threw himself in dust and besot them each by name to give him away.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.




4. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. Some people raise corn in Africa.

a. Corn was raised by some people in Africa.
b. Corn is being raised by some people in Africa.
c. Corn is raised by some people in Africa.
d. Corn will be raised by some people in some Africa.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Corn is raised by some people in Africa.




5. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. They listen to me. Their actions prove otherwise.

a. Not only… But also
b. Although…. Otherwise
c. Neither… Nor
d. Either… Or
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Although…. Otherwise




6. Rearrange the alternatives mentioned in between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. This thesis impresses many eminent economists.

A. Says W N Hegde, former chairman of the President’s Council of Economic Advisers.
B. ‘I think we have to be very careful in suggesting that inflation is the enemy of the poor.
C. It may be their friend in employment terms’.
D. Some government figures buttress the argument.

vi. For example, 8,00,000 of the 58,00,000 Indian families that were officially defined as poor in 1966 had increased their incomes enough to rise above the poverty line last year.

a. ABCD
b. DCBA
c. CBDA
d. BCDA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The appetite of banks for funds was lost under the onslaught of the slowdown, corporates refused to borrow even as bank deposits flourished.

a. Bank deposits were enhanced
b. Bank deposits swelled
c. Bank deposits flourished
d. Bank deposits flummoxed
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Bank deposits swelled




8. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. We can’t control what go in our dreams.
b. We cannot controls what goes in our dreams.
c. We cannot control what went in our dream.
d. We cannot control what goes in our dreams.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. We cannot control what goes in our dreams.




9. Complete the below mentioned sentence using the appropriate alternative.

i. Doubt is the hallmark of the _____________ who feels that existence or non – existence is a mystery that a mind will never __________________.

a. Aesthete …. Divulge
b. Pedant ….. Read
c. Agnostic …. Fathom
d. Disbeliever …. Cope
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Agnostic …. Fathom




10. Rearrange the following alternatives to form a coherent sentence.

A. Every man’s prevailing vanity
B. You will easily discover
C. Favourite topic of conversation
D. By observing his.

a. CBAD
b. BADC
c. DCAB
d. BDAC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. BADC


Post your comment

You may like