English Grammar and correct usage test - Oct 22, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 22, 2014


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Modern physics has 1 most dramatically one of the 2 ideas of Eastern mysticism; that all the concepts we use to 3 nature are limited, that they are not 4 of reality, as we tend to believe, but 5 of the mind; parts of the map, not of the territory.

i. a. confirmation b. Confirms c. Confirm d. Confirmed
ii. a. Base b. Basics c. Basic d. Based
iii. a. Describe b. Described c. Describes d. Description
iv. a. Feature b. Features c. Featured d. Future
v. a. Create b. Creates c. Creations d. Created

i. d, ii. c, iii. a, iv. b, v. c
i. a, ii. d, iii. c, iv. b, v. a
i. a, ii. c, iii. d, iv. a, v. d
i. a, ii. b, iii. a, iv. d, v. c
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. d, ii. c, iii. a, iv. b, v. c




2. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. I could not tolerate the insulting behaviour he meted out to me.
ii. There was a small but clear stream of water flowing silently across the wood.

a. Rivulet
b. Brook
c. Drain
d. River
e. Torrent
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Brook




3. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The management can still hire freely but cannot scold freely.

a. Cannot take decisions to scold
b. Cannot scold wilfully
c. Cannot give umbrage
d. Cannot scold at will.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Cannot scold at will.




4. Choose the correct synonym for the below mentioned word.

i. ORBIT

a. Compass
b. Turn
c. Trajectory
d. Twirl
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Trajectory




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. I will finish the job by the end of this week.

a. The job will be finished by the end of this week.
b. The job shall be finished by the end of this week.
c. The job can be finished by the end of this week.
d. The job should be finished by the end of this week.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The job will be finished by the end of this week.




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. When children become more experienced with words as visual symbols, they find that they can gain meaning without making _____________ sounds.

a. Intelligible
b. Aural
c. Vocal
d. Audible
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Audible




7. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. She said, “I have been sewing from morning until now.”

a. She said that she has been sewing from morning until then.
b. She said that she has been sewing from morning until now.
c. She said that she had been sewing from morning until then.
d. She said that she had been sewing from morning until now.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. She said that she had been sewing from morning until then.




8. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. Who were not interested in the fate of individuals
B. In today is not the same as that which excited the Babylonians
C. The astrology which the western world believes
D. And did not invent the horoscope

a. BCAD
b. CDBA
c. DCBA
d. CBAD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. CBAD




9. Choose the odd man out.

a. Fixed
b. Times
c. Males
d. Homes
e. Roof
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. Roof




10. In the below mentioned analogy. Choose the correct from the alternatives word that can replace the question mark displaying the same relation.

i. Energy : Dissipate

a. Atom : Power
b. Money : Squandor
c. Food : Temperature
d. Charge : Battery
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Money : Squandor



Post your comment

You may like