English Grammar and correct usage test - Oct 25, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 25, 2014


1. Rearrange the below mentioned alternatives given in between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. The oceans attain their greatest depths not in their central parts, but in certain elongated furrows, or long narrow troughs, called deeps.

A. This suggestion is strengthened by the fact that the deeps are frequently the sites of world – shaking earthquakes.
B. The position of the deeps near the continental masses suggests that the deeps, like the highest mountains, are of recent origin.
C. Since otherwise they would have been filled with waste from the lands.
D. These profound troughs have a peripheral arrangement, notable around the border of the Pacific and Indian Oceans.

vi. For example, “the ‘tidal – wave’ that in April, 1946, caused widespread destruction along Pacific coasts resulted from a strong earthquake on the floor of the Aleutian Deep.

a. DBCA
b. BCDA
c. CBDA
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. DBCA




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Manish says, “I wish they were in Greece.”

a. Manish says that he wished they were in Greece.
b. Manish wanted to say that he wished they were in Greece.
c. Manish said he wished they were in Greece.
d. Manish would say that he wished they were in Greece.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Manish said he wished they were in Greece.




3. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. He was tall enough to pluck mangoes from the mango tree.
ii. Does he yearn for good old days when we lived together in the hostel in the same room?

a. Boom
b. Long
c. Bold
d. Nostalgic
e. Loom
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Long




4. Choose the correct synonym for the below given word.

JITTERS

a. Calmness
b. Anxiety
c. Hostility
d. Suspense
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Anxiety




5. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Thrift was what 1 believed I until the Industrial Revolution 2 the masses cheap foods and the money to buy 3, by offering factory work to women and children, thus

4 the 2 – 3 – 4 – wage – earning family with cash to 5.

i. a. Everybody b. Everyone c. Everyday d. All
ii. a. Give b. Gave c. Gives d. Have
iii. a. There b. These c. Them d. The
iv. a. Create b. Creates c. Created d. Creating
v. a. Spent b. Spend c. Spending d. Spends

i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. b
i. c, ii. c, iii. c, iv. b, v. a
i. b, ii. d, iii. d, iv. c, v. b
i. d, ii. b, iii. b, iv. a, v. c
i. a, ii. c, iii. a, iv. d, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. b




6. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. They had finished the preparations by the time the guests arrived.

a. The preparations has been finished by the time the guests arrived.
b. The preparations had been finished by the time the guests arrived.
c. The preparations have been finished by the time the guests arrived.
d. The preparations will be finished by the time the guests arrived.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The preparations had been finished by the time the guests arrived.




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. As prosecutors intended, the two year effort to execute Timothy McVeigh, _____ whose dramatic power lay in its very ordinariness.

a. Will be culminated in a burst of bathos
b. Culminated as a burst of bathos
c. Burst into a culmination of bathos
d. Culminated and bursted into bathos
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Burst into a culmination of bathos




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. In the first half of the 20th century intellectual elites generally assumed that economic and social modernization was leading to the decay of religion as a determinant in

human existence.

a. Decay of religion as a determinant
b. Withering away of religion as a significant element
c. Dehumanization of religion
d. Debasement of religion as a symbol
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Withering away of religion as a significant element




9. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. He has enough money to keep the truth _____ hidden for a few more years.

a. Construction
b. Interpreted
c. Conveniently
d. Shadowy
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Conveniently




10. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. A close and intimate relationship between
B. I think that there is always
C. The means adopted to attain it
D. The end we aim at and

a. ACDB
b. DCBA
c. BCDA
d. BADC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. BADC



Post your comment

You may like