English Grammar and correct usage test - Oct 30, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 30, 2014


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

If all the 1 of the world were 2 today, there might well be a 3 of believers in astrology, and that would 4 still be the case even if they were all given scholarships to 5 at Harvard.

i. a. Inhabitant b. Inhabitants c. Inhabited d. Inhabit
ii. a. Questioned b. Question c. Questions d. Questioning
iii. a. Major b. Majorly c. Majority d. Majored
iv. a. Probability b. Probe c. Probed d. Probably

i. b, ii. a, iii. c, iv. d
i. a, ii. b, iii. c, iv. c
i. c, ii. c, iii. d, iv. d
i. a, ii. b, iii. c, iv. a

View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. b, ii. a, iii. c, iv. d




2. Fill in the blanks to complete the following sentence.

It is the _____ workers, who plead illness when they are quite healthy, who are responsible for low productivity in many industries.

a. Dishonest
b. Absentee
c. Undisciplined
d. Malingering
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Malingering




3. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. He said to Banerjee, “I am busy at present; I cannot accompany you to the conference.”

a. He told Banerjee that he was busy at that time and could not accompany him to the conference.
b. He says to Banerjee that he is busy at this time and will not be able to accompany him to the conference.
c. He is saying to Banerjee that he is bust at that time and could not accompany him to the conference.
d. He is telling Banerjee that he was busy at this time and could not accompany him to the conference.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He told Banerjee that he was busy at that time and could not accompany him to the conference.




4. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error. If you find no error then choose the option ‘e’.

a. John as well as
b. His brother
c. Were
d. Present
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Were




5. Choose the correct synonym for the below given word.

IGNOMINIOUS

a. Respectable
b. Offensive
c. Shady
d. Embarrassing
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Embarrassing




6. Rearrange the below given alternatives to form a coherent paragraph.

A. The domestic economy expanded in a remarkably vigorous and steady fashion.
B. The resurgence in consumer confidence was reflected in the higher proportion of incomes spent for goods and services and the marked increase in consumer willingness to take on instalment debt.
C. A parallel strengthening in business psychology was manifested in a stepped – up rate of plant and equipment spending and gradual pick – up in outlays for inventory,
D. Confidence in the economy was also reflected in the strength of the whole, consumer and business sentiment benefited from rising public expectations that a resolution of the conflict in Vietnam was in prospect and that East – West tensions were easing.

a. BCDA
b. ABCD
c. CDBA
d. DCBA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD




7. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. Leather is being made in that factory.

a. They will make leather in that factory.
b. They shall make leather in that factor.
c. They make leather in that factory.
d. They want to make leather in that factor.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. They make leather in that factory.




8. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. There are a
B. And legends
C. Great number of myths
D. Surrounding Chinese Bonsai

a. BCDA
b. CBDA
c. DCBA
d. ACBD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. ACBD




9. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. John read the company website and articles about the company before his interview. He was able to ask very good questions during his interview.

a. Therefore
b. Yet
c. So
d. Only
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Therefore




10. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The appetite of banks for funds was lost under the onslaught of the slowdown, corporates refused to borrow even as bank deposits flourished.

a. Bank deposits flourished
b. Bank deposits flummoxed
c. Bank deposits were enhanced
d. Bank deposits swelled
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Bank deposits swelled


Post your comment

You may like