English Grammar and correct usage test - Oct 31, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 31, 2014


1. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. If the flesh is weak, then the answer is more and good discipline.
b. If the flesh is weak, then the answer is more and better discipline.
c. If the flesh is weak, then the answer is more and best discipline.
d. If the flesh is also weak, then you answer as more and good discipline.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If the flesh is weak, then the answer is more and better discipline.




2. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. A special team of observers has been despatched to appraise the situation.
ii. Can you estimate the distance between the two sides of the river.

a. Predict
b. Guesstimate
c. Measure
d. Control
e. Gauge
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Guesstimate




3. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The humerus has a foramen at the lower end.
ii. He modulates his tone dramatically for effect, often humorous.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




4. Choose the correct meaning of the idiom or phrase underlined in the below given sentence.

i. The president could not impose too many restrictions on the civilians as he feared a backlash.

a. To excuse for now
b. To take the full impact of
c. A serious appraisal
d. To enquire
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A serious appraisal




5. Choose the correct alternative which represents the antonym for the below given word.

EMASCULATE

a. Invigorate
b. Devitalise
c. Impoverish
d. Alter
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Invigorate




6. Which alternative will best replace below given sentence.

i. A picture or symbol of an object, representing a word, syllable or sound.

a. Hierarchy
b. Hiding
c. Hieroglyph
d. Hideous
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Hieroglyph




7. Choose the correct spelling from the below given options.

a. Pinneal
b. Penneal
c. Penial
d. Pineal
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Pineal




8. Choose the correct synonym for the below given word.

MEMENTO

a. Anthology
b. Keepsake
c. Image
d. Colophon
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Keepsake




9. Choose the odd man out.

a. Metre
b. Furlong
c. Yard
d. Mile
e. Acre
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. Acre




10. In the below mentioned analogy. Choose the correct from the alternatives word that can replace the question mark displaying the same relation.

i. Jam: Jelly :: Pickles :?

a. Marmalade
b. Grapes
c. Preserve
d. Butter
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Grapes


Post your comment

You may like