English Grammar and correct usage test - Sep 11, 2014

English Grammar and correct usage online test – 1


1. Choose the correct alternative that best describes the meaning of the below given word.

INTERMESH

a. Disconnect
b. Let go
c. Surrender
d. Interlace
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Interlace




2. Choose the correct option that best describes for the below mentioned sentence.

A condition that affects the lungs, making it difficult to breathe

a. Emphysema
b. Euphuism
c. Amorphism
d. Embosom
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Emphysema




3. Below given is a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. Based on the inferences, you have to examine each inference separately in the context of the passage, decide upon its degree of truth or falsity and choose your answer accordingly from amongst the alternatives provided thereafter.

Rabies is a disease transmitted to man and animals through the bite of rabies infected animal, most commonly by dogs. It is caused by a virus present in the saliva of the infected animal which gets deposited in the wound of the bite victim, multiplies and travels towards brain and spinal cord. If not treated, about half of such cases develop rabies. Symptoms of the disease start one to three months after the bite. Very few laboratory tests are available for the diagnosis of rabies in India. Precautionary measures include prompt washing of the dog bite wound with soap and water. The wound is also treated with cetavion: tincture of iodine or spirit.

i. The bite of rabies – infected animal to a healthy animal definitely results in spread of rabies.

a. Definitely true
b. Definitely false
c. Probably true
d. Data inadequate
e. Probably false

ii. Western countries have well equipped laboratory tests to detect rabies.

a. Definitely true
b. Data inadequate
c. Definitely false
d. Probably true
e. Probably false

iii. Rabies can be transmitted from any animal to the other through open cuts and wounds.

a. Definitely true
b. Data inadequate
c. Definitely false
d. Probably true
e. Probably false

i - c, ii - d, iii - c
i - a, ii - b, iii - a
i - c, ii - c, iii - c
i - d, ii - d, iii - d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i - a, ii - b, iii - a




4. Choose the correct antonym for the below given word.

PERPLEX

a. Perturb
b. Jumble
c. Explicate
d. Confound
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Explicate




5. The below given two words have a certain relationship. Choose the correct alternative to complete the other pair of words as well showing the same meaning as the given pair.

Giggle: Titter :: Guffaw: ?

a. Laugh
b. Merriment
c. Happiness
d. Joy
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Laugh




6. Choose the odd man out.

a. Grass
b. Amaranthus
c. Oats
d. Chenopodium
e. Convolvulus
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Oats




7. A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative that can substitute that part of the sentence.

The scene met my eyes was so un – Martian that my heart sprang to my throat as the sudden fear swept through me.

a. The scene meeting my eyes
b. The scene was meeting my eyes
c. The scene that was meeting my eyes
d. The scene that met my eyes
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The scene that met my eyes




8. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. You need to counsel your lawyer for fighting the case in a legal manner.
ii. The quarterly counsil meeting is going to be held on next Saturday, you can meet all the members in the meeting itself.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. If only sentence i is correct




9. Choose the correct alternative that depicts the correct spelling of the below given words.

a. Surealistic
b. Surrealistic
c. Surrelistic
d. Surrealistis
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Surrealistic




10. Select the combination of numbers so that letters/ words arranged accordingly will form a meaningful word.

H N R C A B
1 2 3 4 5 6

a. 563214
b. 146523
c. 123456
d. 635241
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. 635241




11. Rearrange the below given sentences to form a coherent paragraph.

A. The Bhartiya Janta Party state government stepped in to do an old – fashioned act of smash and grab.
B. The hotel has been managed by the Oberois’ and is jointly owned by them and the Himachal Pradesh government since 1995 when the congress was in power.
C. It junked its agreement with the Oberois’ and declared itself in control of the management.
D. But on March 6 this year, Wildflowers Hall’s calm was suddenly disturbed.

a. BDAC
b. BCAD
c. BACD
d. BDCA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. BDAC




12. Fill in the blank by choosing the correct alternative to complete the sentence which is grammatically correct.

A distinction ____________ be made between work and occupation.

a. Could
b. Would
c. Should
d. Can
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Should




13. Rearrange the below given alternatives to form a coherent sentence.

A. The astrology which the western world believes in today
B. Is not the same as that which the Babylonians,
C. Who were not interested in fate of individuals
D. And did not invent the horoscope

a. ACBD
b. ABCD
c. ADBC
d. ACDB
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD




14. The sentence below is given in either Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.

i. A scathing review was written by the critics.

a. The critics wrote a scathing review.
b. The critics will be writing a scathing review.
c. The critics shall now be writing a scathing review.
d. The critics might write a scathing review.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The critics wrote a scathing review.




15. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. They exclaimed with wonder that it was a pleasant weather.

a. They said, “what a pleasant weather it is”
b. They exclaimed “ what a pleasant weather it was”
c. They said, “Wow! What a pleasant weather it is”
d. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. They said, “Wow! What a pleasant weather it is”




16. Choose the correct alternative that best describes the meaning of the underlined idiom/phrase in the below mentioned sentence.

It’s a far cry from the lonely final days of founders John and Sunday Reed.

a. Come to the point
b. Something that happens rarely
c. Have no idea
d. Very different from
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Very different from




17. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The film is interesting. The previous one was boring.

A. But
B. Yet
C. Although

a. Only B
b. Only A
c. Both B & C
d. Both A & B
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Only A




18. Fill in the blanks with the appropriate word.

The President made some pertinent remarks ________introduction.

a. By way of
b. In our
c. With his
d. For the sake of
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. By way of




19. A sentence is divided into 4 parts, choose which part contains error. If there is no error in the alternatives, choose “no error”.

a. His servant
b. Was very good
c. But he died
d. Last week of overwork
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Last week of overwork




20. In the below given sentence, choose the words which have the same meaning and can be used in the same context as the part given in bold in both the sentences.

i. The affairs of Lombardy left the boy with no leisure to persecute a recalcitrant pontiff.
ii. His skin was golden, his wide back muscled, lean and defined down to the slender hips and waist.

a. Thin
b. Disjointed
c. Spare
d. Relaxed
e. Free
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Spare


Post your comment

You may like