English Grammar and correct usage test - Sep 14, 2014

English Grammar and correct usage online test – 4


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Forecasting your business 1 for the year ahead used to be so 2 just a decade back. You took the 3 year’s numbers and added either 10% or 20%, depending on what FICCI or ASSOCHAM was projecting for your 4 that year. And if you wanted a 5 year forecast, you extrapolated some more, 5 on the first 5 year’s projections.

1. a. Prospects b. Future c. Strings d. Run
2. a. Fast b. Simple c. Slow d. Tough
3. a. Next b. Second c. Previous d. Average
4. a. Aviation b. Profits c. Sales d. Industry
5. a. Spied b. Based c. Leaning d. Tagged

1-c, 2-c, 3-a, 4-d, 5-c
1-a, 2-b, 3-c, 4-a, 5-b
1-d, 2-a, 3-b, 4-c, 5-a
1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-b
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-b




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. He urged me to revise for the test.

a. He said, “please revise for the test”
b. He says, “please revise for the test”
c. He advised me to revise for the test
d. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He said, “please revise for the test”




3. Rearrange the below mentioned alternatives between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. Galileo challenged the centrality of earth and man in the cosmos.

A. Picasso and other modernists challenged representational art.
B. Revolutionaries are subversive, but their goal is not subversion.
C. The American colonists challenged the feudal dependencies and inherited priviliges in European society.
D. Einsten challenged Newtonian physics.

vi. What the defenders of orthodoxy see as subversiveness, the champions of new thinking see _____________ as enlightenment.

a. CADB
b. DABC
c. ACBD
d. BACD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. CADB




4. Choose the correct alternative that spells the word correctly.

a. Aglutinative
b. Agglutenative
c. Agglutinative
d. Agglitinative
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Agglutinative




5. The sentence below is given in either Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.

i. The saltwater eventually corroded the metal beams.

a. The saltwater will eventually corrode the metal beams.
b. The metal beams were corroded by the saltwater eventually.
c. The saltwater shall corrode the metal beams eventually.
d. The metal beams were eventually corroded by the saltwater.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The metal beams were eventually corroded by the saltwater.




6. Rearrange the below given alternatives to form a coherent sentence.

A. The world has nothing but praise
B. When talks turn to how India has done
C. For our success in remaining a democracy
D. For itself in 50 years of independence

a. ACDB
b. BADC
c. BDAC
d. CDBA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. BDAC




7. Fill in the blanks to complete the following sentence.

When the Board came down__________ on him after his disastrous performance against Australia, he knew that it would __________ him his captaincy.

a. Heavily….. costing
b. Heavy….. cost
c. Heavily…. Costed
d. Heavily….cost
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Heavily….. costing




8. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. While you attend an opera performance is as much as a visual experience as it is aural.
ii. The students had to give an oral presentation of his or her research.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




9. State the meaning by choosing the correct alternative for the below given idioms and phrases.

i. Let the cat out of the bag.

a. Final problem
b. Come to the point
c. Happens very rarely
d. Share information that was previously concealed
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Share information that was previously concealed




10. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. He studied the biological and natural sciences. He learned how to categorise and draw animals accurately.

a. And learned
b. And that
c. Though
d. Through which
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. And learned




11. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The queen has an aloof personality which makes her appear snobbish to most people.
ii. An elderly women in a nearby farm house heard car stop, an unusual occurrence in so remote an area.

a. Inner
b. Distant
c. Far – off
d. Introvert
e. Depressed
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Distant




12. In the below given sentence choose the best option that replaces the underlined portion.

i. The article is a continuation of the series on new projects under planning and implementation in India.

a. Serial on new project planned and implemented in India
b. Series on new efforts being planned and implemented in India
c. Series on new projects to be planned and implemented in India
d. Series on new projects under planning and implementation in India.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Series on new projects under planning and implementation in India.




13. From the below mentioned alternatives choose which part of the sentence contains error.

a. Nearly a thousand
b. Cattle were killed
c. Heads of
d. In the Latur earthquake
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Heads of




14. Select the combination of numbers so that letters/ words arranged accordingly will form a meaningful word.

B R Q S O T U I E
1 2 3 4 5 6 7 8 9

a. 143579862
b. 132457689
c. 987654321
d. 451283796
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. 451283796




15. The below given two words have a certain relationship. Choose the correct alternative that also portrays a specific relationship amongst each other.

Loath : Coercion

a. Detest : Caressing
b. Reluctant: Persuasion
c. Irate : Antagonism
d. Contemplative : Meditative
e. Irritate : Caressing
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Reluctant: Persuasion




16. Choose the correct alternative to highlight the correct synonym for the below underlined word in the given sentence.

i. Energetic, obstinate, cunning and unscrupulous, she inherited, too her father’s avarice and rapacity.

a. Covetousness
b. Generosity
c. Philanthropy
d. Voracity
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Covetousness




17. Choose the odd man out.

a. Censure
b. Rebuke
c. Reprimand
d. Reward
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Reward




18. Choose the correct alternative to highlight the correct antonym for the below underlined word in the given sentence.

i. You should not be scrimping on any of the equipments, especially if it is safety equipment.

a. Curtail
b. Frugal
c. Squander
d. Prudent
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Squander




19. Certain sentences based on the same theme are given as alternatives. Decide which sentence is the most preferable with respect to grammar.

a. It’s a fragrant breach of the peace agreement signed with the Israelis.
b. It’s a fragrant beach of the peace agreement signed with the Israelis
c. It’s a fragrant breach of the peace agreed and signed with the Israelis
d. It’s a flagrant breach of the peace agreement signed with the Israelis
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. It’s a flagrant breach of the peace agreement signed with the Israelis




20. Read the passage carefully and choose the correct alternative that best represents the statement given below based on the passage.

Is entertainment a basic need: In our country, it became one long ago? A researcher interviewing families for my book on television chanced upon a family in Wanda that was cutting back on food to pay for the monthly instalments on the TV set they had purchased. Nobody objected the children were happy. The mother was cutting down on spaghetti but her little boy no longer had to watch cricket on TV through a neighbour’s window.

a. The author’s question is partially answered
b. The author’s questions has been fully answered
c. The author’s questions is not answered from any perspective
d. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The author’s question is partially answered


Post your comment

You may like