English Grammar and correct usage test - Sep 15, 2014

English Grammar and correct usage online test – 5


1. Read the following passage and examine each inference given below in context of the passage. Mark your answer based on the inferences given below each question.

A tiger, when killing its natural prey, which it does either by stalking or lying in wait for it, deoends for the success of its attack on its speed and, to a lesser extent, on the condition of its teeth and claws. When, therefore, a tiger is suffering from one or more painful wounds or when its teeth are missing or defective and its claws worn down, and its unable to catch animals it has been accustomed to eating it is driven by the necessity to killing human beings.

i. Human beings are natural preys of tigers.

a. If the inference is ‘definitely true’
b. If the inference is ‘probably true’
c. If the ‘data provided is inadequate’
d. If the inference is ‘probably false’ and
e. If the inference is ‘definitely false’

ii. Sharp claws are needed by the tigers to kill animals in the forest.

a. If the inference is ‘definitely true’
b. If the inference is ‘probably true’
c. If the ‘data provided is inadequate’
d. If the inference is ‘probably false’ and
e. If the inference is ‘definitely false’

iii. Old age propels tigers to take to man eating.

a. If the inference is ‘definitely true’
b. If the inference is ‘probably true’
c. If the ‘data provided is inadequate’
d. If the inference is ‘probably false’ and
e. If the inference is ‘definitely false’

i. - c, ii. - a, iii. - e
i. - a, ii. - c, iii. - d
i. - d, ii. - b, iii. - a
i. - e, ii. - a, iii. - c
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. - e, ii. - a, iii. - c




2. Fill in the blanks to complete the following sentence.

Some people ____________ with all sorts of adversities

a. Dope in
b. Coping with
c. Cope up
d. cope
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. cope




3. A part of each sentence has been left unfinished; choose the best alternative that will complete the sentence logically.
______________ once the pride of the region and the envy of the West.

a. Strict East Asian classrooms and well – drilled students were
b. East Asia’s strict classrooms and well – drilled students were
c. East Asian strict classrooms and well – drilled students are
d. East Asia strict classrooms and well – drilled students are
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. East Asia’s strict classrooms and well – drilled students were




4. The sentence below is given in either Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.

i. The car had been driven into a wall by a naughty child.

a. A naughty child drove the car into a wall
b. A naughty child drive the car into a wall
c. A naughty child drives the car into a wall
d. A naughty child drived the car into a wall
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. A naughty child drove the car into a wall




5. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. “We painted the hall last weekend,” she told me this week.

a. She told me this week that they had painted the hall last weekend
b. She had told me this week that they would paint the hall last weekend
c. She tells me this week, that they would paint the hall last weekend
d. She told me this week they had painted the hall last weekend
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. She told me this week they had painted the hall last weekend




6. Rearrange the alternatives given below to form a coherent paragraph.

A. There are reasons for the portals to offer games for free, Evason agrees that there isn’t enough revenue from advertising alone to make ‘game – only’ sites profitable.
B. Even those cities charging fees and those with a combination of free and fee – based games need to bring in profits eventually.
C. They also need numbers.
D. One of the most successful sites, Microsoft Corp’s MSN gaming Zone, offers everything from traditional board games to multiplayer fantasy tournaments.

a. ADCB
b. ABCD
c. ACDB
d. DCAB
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD




7. A sentence has been broken into 4 parts; choose the correct set of alternatives that will form a coherent paragraph.

A. finds itself
B. constant battle
C. The bourgeoisie
D. involved in a

a. CADB
b. CDBA
c. CABD
d. DACB
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. CADB




8. In the below given sentence choose the best option that replaces the underlined portion.

i. After reconsidering my original judgements, I feel obliged to reread the book I maligned and which initially seemed so inconsequential.

a. The maligned book which I initially deemed inconsequential.
b. The book I maligned and which initially seemed so inconsequential
c. The book in which I maligned what first seems so inconsequential
d. The book I malign initially and inconsequentially
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The book I maligned and which initially seemed so inconsequential




9. A sentence has been divided into 4 parts. Choose which part contains an error. If there is no error choose option ‘e’.

a. He never has
b. And never
c. Will play
d. At cards
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He never has




10. Choose the correct meaning of the below given Idiom.

i. To warm the cockles of one’s heart

a. To result in
b. To approach
c. To depress someone
d. To please one greatly
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. To please one greatly




11. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The situation was sited as an example of a problem to be addressed by the commissioner.
ii. She looked around, curious as to why such a cite was so quiet.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.




12. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The result was not surprising for all.
ii. The level of activity at Norfolk police Headquarters made Parkside’s much smaller operation look like the front porch of an old folk home.

a. Consequence
b. Effect
c. Influence
d. Expression
e. Conduct
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Effect




13. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. He said he was not there yesterday. Many people saw him there.

a. Although
b. As
c. When
d. However
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. However




14. Choose the correct antonym for the below given word.

INGENIOUS

a. shrewd
b. Uninventive
c. Dexterous
d. Subtle
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Uninventive




15. Choose the correct alternative that best represents the below given statement in one word.

A speech sound made using the lips and soft palate.

a. Labiovelar
b. Labiodental
c. Labial
d. Label
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Labiovelar




16. Choose the correct synonym for the below given word.

POTABLE

a. Palatable
b. Liquid
c. Broth
d. Decoction
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Palatable




17. Choose the correct alternative that depicts the correct spelling of the given word.

a. Potrusion
b. Protusion
c. Protrusion
d. Potusion
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Protrusion




18. Choose the correct alternative that forms a logical word from the jumbled parts.

Q O R L U I
1 2 3 4 5 6

a. 134256
b. 123456
c. 654321
d. 461523
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. 461523




19. Certain pair of words is given out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relation. Choose the pair which is the odd man out.

a. Saw : Wood
b. Pen : Paper
c. Author : Book
d. Chalk : Blackboard
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Author : Book




20. Complete the below given analogy.

Virology : Virus :: Semantics : ?

a. Amoeba
b. Nature
c. Society
d. Language
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Language


Post your comment

You may like