Flow Measurement - MCQs with answers

Flow Measurement - MCQs with answers


Q1. The rate at which fluid flows through a closed pipe can be determined by

A. Determining the mass flow rate
B. Determining the volume flow rate
C. Either (a) or (b)
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Either (a) or (b)



Q2. Conveyor-based methods is used for the measurement of the flow of

A. Solids
B. Liquid
C. Gas
D. All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. Solids



Q3. For the measurement of flow rate of liquid, the method used is

A. Conveyor-based methods
B. Bourdon tube
C. Coriolis method
D. Thermal mass flow measurement

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Coriolis method



Q4. The devices used for flow obstruction is/are

A. Orifice plate
B. Venturi tube
C. Flow nozzle and dall flow tube
D. All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. All of these



Q5. The device which is used for making temporary measurements of flow is

A. Venturi
B. Dull flow tube
C. Orifice plate
D. Pitot static tube

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Orifice plate



Q6. For the measurement of flow the cheapest device is

A. Venturi
B. Dall flow tube
C. Flow nozzle
D. Pitot static tube

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Flow nozzle



Q7. The instrument which is not suitable for the application in automatic control scheme

A. Rotameters
B. Pitot static tube
C. Rotary piston meter
D. Orifice plate

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. Rotameters



Q8. Example for positive displacement meter is

A. Variable area flow meter
B. Turbine meters
C. Rotary piston meter
D. Venturi

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Rotary piston meter



Q9. Turbine meters are generally preferred for

A. Low-viscosity and high flow measurements
B. High viscosity and low flow measurements
C. High viscosity and high flow measurements
D. Low viscosity and low flow measurements

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. Low-viscosity and high flow measurements



Q10. The flow meter which is replacing the differential pressure meters in its applications is

A. Vortex-shedding flow meter
B. Electromagnetic flow meters
C. Ultrasonic flow meters
D. All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. Vortex-shedding flow meter


Post your comment

    Discussion

  • RE: Flow Measurement - MCQs with answers -jadav chirag (12/18/16)
  • why ultrasonic cant replace differential pressure flow measurement

You may like