High Court and Sub-ordinate courts in India - General Studies MCQs with answers

High Court and Subordinate Courts in India - General Studies MCQs with answers


1) How many High Courts are there in the country as of Jan 2015?

a) 54
b) 104
c) 24
d) 64

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) 24

Manipur, Meghalay, and Tripura got their own High Courts in 2013, taking the number from 21 to 24



2) The strength of the High Court depends upon:

a) Decided by the Constitution
b) Fixed by the Chief Minister
c) Fixed by the President depending upon the workload
d) Decided by the State Legislative Assemble

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Fixed by the President depending upon the workload



3) Who appoints the judges of the High Court?

a) State Legislative Assembly
b) President
c) Chief Minister
d) Supreme Court

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) President



4) Which among the following is/are NOT a requirement to be a judge of the High Court?

a) He should be a citizen of India
b) He should have held a judicial office in India for minimum 10 years
c) He should have been an advocate of a high court for at least 10 years
d) He should be over 40 years of age

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) He should be over 40 years of age

There is no specification of a minimum age limit for the judge of a high court



5) What is the maximum age for holding the office of a judge of a High Court?

a) 62
b) 60
c) 58
d) Fixed by the President depending upon the workload

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 62

A retired judge of a High Court can be asked to be a judge of the High Court again for a temporary period if such a need arises.



6) Which among the following is/are necessary to provide independence to the High Courts?

1. Separating them from influence of Executive
2. Giving them authority to appoint their own staff
3. Banning their practice after retirement
4. Giving the court the power to punish for its contempt

a) Only 2
b) Only 3
c) Only 1 and 4
d) All are true

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All are true



7) Which Article in the Constitution empowers the High Court with the power of writ jurisdictions?

a) Article 226
b) Article 25
c) Article 370
d) Article 78

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Article 226

Writ jurisdictions mean the power of issuing writs like habeas corpus, mandamus, prohibition, status quo. Prohibition, etc



8) Which among the following statements regarding writ jurisdictions is/are NOT true?

1. The writ jurisdiction of High Court is wider than that of Supreme Court
2. A High Court can issue writs even to entities outside its territorial jurisdiction
3. Supreme Court can issue writs only regarding the fundamental rights and not for any other purpose
4. Article 226 of our Indian Constitution gives the powers of writ jurisdictions to high court

a) Only 1
b) Only 2 and 4
c) Only 3
d) All are true

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All are true



9) What does the writ of habeas corpus mean?

a) The arrested person must be brought before the court, that holds the right to set the person free if the grounds of arrest are found to be faulty.
b) It is issued when an office holder is found to misuse his duties
c) It is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction
d) It is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) The arrested person must be brought before the court, that holds the right to set the person free if the grounds of arrest are found to be faulty.



10) What does the writ of Prohibition mean?

a) the arrested person must be brought before the court, that holds the right to set the person free if the grounds of arrest are found to be faulty.
b) it is issued when an office holder is found to misuse his duties
c) it is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction
d) it is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) it is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction



11) What does the writ of Mandamus mean?

a) the arrested person must be brought before the court, that holds the right to set the person free if the grounds of arrest are found to be faulty.
b) it is issued when an office holder is found to misuse his duties
c) it is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction
d) it is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) it is issued when an office holder is found to misuse his duties



12) What does the writ of Quo warranto mean?

a) it is issued when an office holder is found to misuse his duties
b) it is issued when a court wants to order a lower court or similar authority to transfer some matter pending before it to other courts or other authorities
c) it is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction
d) it is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) it is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position



13) What does the writ of Certiorari mean?

a) it is issued when an office holder is found to misuse his duties
b) it is issued when a court wants to order a lower court or similar authority to transfer some matter pending before it to other courts or other authorities
c) it is issued by higher courts when they find that lower courts have made judgments beyond their powers of jurisdiction
d) it is issued when the court finds that the office holder is illegally holding that position

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) it is issued when a court wants to order a lower court or similar authority to transfer some matter pending before it to other courts or other authorities



14) What does the term 'judicial review' mean?

a) A review of the judicial structure of the system
b) it is the authority vested in the hands of Supreme Court to examine whether some legislative enactments or executive orders of both Central and State governments is following the Constitution of India or not
c) Judicial review means the power vested in High Courts to challenge Supreme Court of India
d) none of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) it is the authority vested in the hands of Supreme Court to examine whether some legislative enactments or executive orders of both Central and State governments is following the Constitution of India or not

The judicial reviews seeks to put checks on the powers of Executive and Legislature with regards to the principles laid down in the Constitution of India



15) What is the meaning of the term "Appellate" jurisdiction?

a) related to additional jurisdictions
b) Appellate jurisdiction means hearing appeals against the judgments of lower courts
c) Appellate jurisdiction means the power to issue writs as specified by the Article 226 of the Constitution
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Appellate jurisdiction means hearing appeals against the judgments of lower courts



16) Which Articles in the Constitution provide regulations for the subordinate courts?

a) Articles 233 to 237
b) Articles 266 to 253
c) Articles 78 to 101
d) Articles 145 to 148

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Articles 233 to 237



17) The Chief Judicial Magistrate's Court decides on cases that are punishable up to:

a) 3 years
b) 5 years
c) 7 years
d) 9 years

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) 7 years

The chief judicial magistrate court is under the district court and above the judicial magistrate court in most places.



18) The judicial magistrate court decides on cases that are punishable up to:

a) 3 years
b) 5 years
c) 7 years
d) 9 years

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 3 years

The judicial magistrate court is at the lowest in the hierarchy of criminal courts. Above it there the Chief Judicial Magistrate Court, and above that is the Session Judge's court, and the topmost authority at the district level is High Court.



19) Presently, there are how many district courts in India?

a) 300
b) 400
c) 500
d) 600

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) 600



20) Which state has the maximum district courts in India?

a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Maharashtra

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Uttar Pradesh

Uttar Pradesh has 70 district high courts. Madhya Pradesh: 48, Bihar: 37, Maharashtra: 35


Post your comment

    Discussion

  • RE: High Court and Sub-ordinate courts in India - General Studies MCQs with answers -sumanbabu gottipati (12/28/16)
  • very helpful for my group2 examinations

More from CareerRide