Human Resource Planning - MCQs with answers - Part 2

Human Resource Planning - MCQs with answers - Part 2


1. Which of the forecasting technique is the fastest?

a. Work study technique
b. Flow models
c. Ratio trend analysis
d. HR demand Forecast

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Ratio trend analysis



2. What does the ratio trend analysis studies for forecasting?

a. Profits and loss
b. Retirements and requirements
c. Past and future ratios of workers and sales
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Past and future ratios of workers and sales



3. State true or false

i. The Delphi technique is named after the ancient Greek Oracle at the city of Delphi.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



4. What does the Delphi technique use to do the forecasting?

a. Personal needs
b. Emotional needs
c. Social needs
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Personal needs



5. Which is the simplest flow model used for forecasting?

a. Semi - Markov Model
b. Resource based Model
c. Markov Model
d. Vacancy Model

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Markov Model



6. ___________ is a systematic procedure for collecting, storing, maintaining, retrieving and validating data needed by an organisation about its human resources.

a. Data collection
b. Human Resource Information System
c. Management Information System
d. Maintenance of records

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Human Resource Information System



7. Choose the correct option, where Human Resource Information System can be used.

a. Succession planning
b. Retirement
c. Designing jobs
d. Inducting new hires

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Succession planning



8. How many steps are involved in implementing Human Resource Information System?

a. 10
b. 5
c. 14
d. 15

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. 14



9. At what stage does vendor analysis step – in while implementing human resource information system?

a. 5
b. 14
c. 1
d. 3

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 5



10. What techniques are used while analysing the internal supply?

a. Inflows and outflows
b. Turnover rate
c. Conditions of work and absenteeism
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



11. Complete the following formula to calculate turnover rate.

(Number of separations during one year / ______) X 100
_________
a. Average number of persons X number of working days
b. Average number of working days
c. Average number of employees during the year
d. Average number of leaves

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Average number of employees during the year



12. Which of the below mentioned option is not a retention plan?

a. Performance appraisal
b. Compensation plan
c. Induction crisis
d. Voluntary retirement Scheme

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Voluntary retirement Scheme



13. Which of the following is a barrier while doing human resource planning?

a. HR information often is incompatible with the information used in strategy formulation
b. Implementing human resource information system
c. Managing inventories
d. Supply forecast

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. HR information often is incompatible with the information used in strategy formulation



14. What are the pre- requisites for successful human resource planning?

a. Backing of top management
b. Personal records must be complete
c. Techniques of planning should be the best
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



15. Which of the following is requisite for a typical succession planning?

a. Career counselling
b. Performance appraisal
c. Compensation plan
d. Employees quitting

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Career counselling


Post your comment

You may like