IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 1

Home > Aptitude test > Quantitative model test - 1

IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 1


Directions (Q. 1-5 ) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

Q1. 8433.733 ÷ 54.102 ÷ 5.55 = ?

A. 27
B. 28
C. 25
D. 20

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 28




Q2. 3410648 = ?

A. 31
B. 23
C. 22
D. 32

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 22




Q3. 27.5% of 654 ÷ 22% of 67 = ?

A. 12
B. 14
C. 10
D. 18

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 12




Q4. (545.55 ÷ 11) ÷ 3.14 = ?

A. 15
B. 25
C. 31
D. 13

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 15




Q5. 43 * 23.34567 * ? = 12345.12

A. 13
B. 24
C. 9
D. 23

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 13




Directions (Q. 6-8) Fill the following Series

Q6. 65 128 ? 350 521 .

A. 169
B. 225
C. 221
D. 216

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 221




Q7. 122 146 172 ? 230 .

A. 198
B. 216
C. 196
D. 200

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 200




Q8. 25 100 225 400 ?

A. 500
B. 600
C. 575
D. 600

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 600




Directions (Q.9 -11) In the following series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q9. 1 27 127 343 729

A. 127
B. 1
C. 343
D. 27

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 127




Q10. 25 27 225 343 625

A. 25
B. 225
C. 625
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these




Q11. 1 1 4 8 9 25 16 64

A. 1
B. 16
C. 25
D. 9

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 25




Direction (Q. 12 - 16): Study the following table carefully to answer the questions that follow:

Total number of students studying in Various Schools over the years



Q12. What is the average number of students studying in the School C over the given years excluding the year 2010?

A. 3480.4
B. 13946
C. 17402
D. 3486.5
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 3486.5




Q13. The number of students studying in school B in the year 2009 is approximately what percent of the total number of students studying in various schools in that year?

A. 19
B. 11
C. 9
D. 24
E. 33

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 11




Q14. What is the approximate ratio of the number of students studying in school B to the number of students studying in school E in the year 2008?

A. 1 : 4
B. 2: 3
C. 4: 2
D. 4:3
E. 4 :1

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 1 : 4




Q15. What is the difference between the average number of students studying in school B over the given years and the average number of students studying in school E over the given

years?


A. 362.8
B. 487.4
C. 2162.8
D. 348.2
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 2162.8




Q16. What is the difference between the total number of students studying in school A over the given years and the average number of students studying in the school D over the given

years ?


A. 6000
B. 6400
C. 6018
D. 5800
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: E. None of these




Directions (Q. 17-21) Study the Pie-Chart carefully to answer the questions that follow :

Percentage wise break-up of Spending Pattern of John in a Month. Total Amount Spent in am Month = Rs. 30,000



Q17. What is the amount spent by John on Groceries ?

A. 3300
B. 3000
C. 3600
D. 6600
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 3300




Q18. What is the total amount spent by John on Telephone Bills, Health and Electricity together?

A. 7000
B. 7204
C. 6600
D. 5780
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: E. None of these




Q19. What is the approximately ratio of the amount spent by John on Groceries to the amount spent on House Rent?

A. 1:4
B. 1:2
C. 3:2
D. 2:3
E. None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 1:4




Q20. Amount invested by John on Saving Forms what percent of the amount spent on Health?

A. 1:3
B. 21:17
C. 33: 21
D. 3:1
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: E. None of these




Q21. Total amount spent by the family on Telephone Bills, Groceries and Electricity together forms what percent of the amount spent on House Rent?

A. 40
B. 58.13
C. 34.64
D.12.50
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 58.13




Q22. The product of two consecutive odd numbers is 4623. Which is the smaller of the two numbers?

A. 71
B. 73
C. 67
D. 57
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 67




Q23. If the numerator of a fraction is increased by 200% and denominator is increased by 400%, the resultant fraction is 12/18. What was the original fraction?

A. 10/9
B. 19/10
C. 18/12
D. 1/5
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 10/9




Q24. 45 men can do a piece of work in 20 days. How many men would be required to do the same work in 30 days ?

A. 40
B. 25
C. 28
D. 30
E. 32

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 30




Q25. Which number should replace both the question marks in the following equation?

? / 125 = 72 / ?

A. 96
B. 60
C. 2
D. 3
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 60



Post your comment

    Discussion

  • RE: IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 1 -FEBIN G JOHN (12/28/15)
  • Sorry 25 th q is wrong
    X*X=9000
    Is the ans
  • RE: IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 1 -VASUKUMAR (09/07/15)
  • i want explanation of 25th question
  • RE: IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 1 -sudhanshu (02/17/15)
  • Its really very helpful. If answer with working provided.