IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 2

Home > Aptitude test > Quantitative model test - 2

IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 2


What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

Q1. {(45)2 + (652)+(852) } ÷ ? = 50

A. 269
B.2690
C. 0.269
D. 269.5

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 269.5




Q2. 250 + 0.25 /0.5 X 0.005 - ? = 1

A. 250
B. 251
C. 4
D. 249
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 249




Q3. {(199.752)- 30000 } ÷ ? = 100000

A. 0.3
B. 4
C. 39 x 107
D. 3900

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 0.3




Q4. 99.09 + 61.9 + 59.19 – 7.19 – 6.91 -7.90 = ?

A. 0
B. 1
C. -1
D. 2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 0




Q5. 12.5% * 33% * 40% * 3333.55 = ?

A. 2350
B. 1250
C. 552
D. 55

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 55




Q6. √750.125 x 12.23 % + 6.65 = ?

A. 3.34
B. 12.23
C. 10
D. 17.75

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 10




Q7. Rs. 7,50,000 are invested in Rs. 100 shares which are quoted at Rs.1200. Find the income if 25 % dividend is declared on the shares.

A. 1560
B. 15625
C. 15600
D. 16500

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 15625




Q8. Find the value added tax paid by shopkeeper if he buys a Sofa set for $ 10000 and pays 7% tax and sells the Sofa set for $ 13,000 and charges 9% tax.

A. 1170
B. 700
C. 470
D. 1870

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 470




Q9. Raju borrowed $ 2 x 104 for 48 months under some conditions mentioned below :

(i). 10% Simple Interest for the first 30 months.
(ii). 10% Compound Interest for the remaining one and a half years on the amount due after 30 months, the interest being compounded half- yearly.

Find the total amount to be paid at the end of the four years.

A. 25000
B. 28940
C. 65000
D. 31000

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 28940




Q10. Find the difference between the C.I. and the S.I. on Rs. 4000 @8% p.a. in 2 years.

A. Rs. 15.60
B. Rs. 35.60
C. Rs. 45.60
D. Rs. 25.60

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. Rs. 25.60




Q11. What will be the perimeter of Semi- Circle of radius 7cm?

A. 77
B. 36
C. 22
D. 13

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 36




Directions (Q. 12- 14) Complete the following Series:

Q12. 512, 100, 216, 64 , __ , 36, 8, 16.

A. 64
B. 48
C. 108
D. 96

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 64




Q13. 9262, 442, 10650, 490, 12170,___

A. 504
B. 14240
C. 538
D. 532

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 532




Q14. 1331, 1000, 729, ___, 343, 216.

A. 1331
B. 675
C. 512
D. 425

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 512




Q15. What will be the Rate of Interest? If Salman has a recurring deposit account in a bank. He deposits Rs. 2500/month for 2 years. If he gets Rs. 66250 at the time of maturity.

A. 8.75 %
B. 10%
C. 12.50%
D. 11.50 %

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 10%




Directions (Q. 16 -20) Study the following graph carefully to answer the questions :

Number of Aspirants Appearing for Banking Exams from various Institutes



Q16. What is the ratio of the number of aspirants appearing for the banking exam from Institute A,C, and E together to the number of aspirants appearing for the exam from Institute B, D and F together?

A. 27/33
B. 9/12
C. 11/9
D. 33/25

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 11/9




Q17. What is the ratio of the number of aspirants appearing for the Banking exam from the Institute C to Institute F?

A. 2/7
B. 3/7
C. 1/2
D. 4/7

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 3/7




Q18. What is the average number of aspirant appearing for Banking exams from all the institutes together?

A. 555555.5
B. 100
C. 833333.33
D. 1000000

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 1000000




Q19. The number of aspirants appearing for exam from Institute F is what percent of the total number of aspirants appearing for exam from all the institutes together?

A. 11.66
B. 13.33
C. 15
D. 6

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 11.66




Q20. The number of aspirants appeared for Banking exam from Institute B is approximately what percent of the number of aspirants appearing for exam from Institute E ?

A. 5
B. 25
C. 33.33
D. 75

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 25




Directions (Q.21 -25): Study the following given information carefully and answer the questions that follows:

In a bag there are 2 Yellow, 3 Violet, 6 Black and 4 Blue balls.

Q21. If two balls are picked at random, what is the probability that either both are yellow or both are violet ?

A. 1/9
B. 13/35
C. 7/91
D. 69/91
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: E. None of these




Q22. If four balls are picked at random, what is the probability that one is yellow, two are blue and one is black ?

A. 24/455
B. 18/455
C. 11/15
D. 9/11

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 24/455




Q23. If 3 balls picked at random, what is the probability that one is violet and two are blue balls?

A. 24/455
B. 18/455
C. 4/105
D. 1/9

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 18/455




Q24. If two balls picked at random, what is the probability that both are black?

A. 2/14
B. 1/9
C. 7/8
D. 1/3

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 1/9




Q25. If four balls are picked at random, what is the probability that at least one is blue?

A. 69/91
B. 14/15
C. 8/9
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 69/91



Post your comment

You may like