IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 3

Home > Aptitude test > Quantitative model test - 3

IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 3


Directions (Q. 1-5). Study the graph carefully to answer the following questions.

No. of people voting from different cities.



Q1. Find the no. of people voting from cities Delhi and Etanagar together forms what percent of the total number of people voting from all the given cities ?

A. 43 %
B. 71 %
C. 41 %
D. 62 %

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 41 %




Q2. Approximately by what percent the no. of people voting from city Bhopal is more in comparison to the no. of people voting from Etangar?

A. 195 %
B. 95 %
C. 66 %
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 195 %




Q3. What is the ratio of the number of people voting from City Allahabad to that from City Delhi ?

A. 3/7
B. 1/9
C. 11/9
D. 1/8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 1/8




Q4. The no. of people voting from how many cities forms less than 24% of the total number of people voting from all the cities together?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 2
E. None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 5




Q5. How many more people from City Goa would have made the ratio 22:17 for the number of people contributing from Goa to that from Bhopal ?

A. 15000
B. 25000
C. 33000
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these




Directions (Q.6- 10) Study the following table carefully and answer the questions given below.

Percentage Distribution of Students in various streams in five different colleges.



Q6. What is the average number of students from Electronics Stream from all the colleges together ?

A. 142836
B. 184579
C. 154804
D. 87783

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 142836




Q7. Which college has the least number of students from the Civil Stream ?

A. DIIT
B. NIIT
C. BIT
D. AIT

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. BIT




Q8. What is the difference between the total number of students from the Electrical stream and the total number of students from the Mechanical Stream from all the colleges together ?

A. 29775
B. 11983
C. 12200
D. 41743

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 29775




Q9. What is the ratio of the total number of students from the stream of Civil and Electronics together from SIT college to the number of students from the same stream of NIIT college?



A. 3/10
B. 10/3
C. 10/7
D. 7/10

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 10/7




Q10. The number of students from the Electronic stream from NIIT college is approximately what percentage of the number of students from the Electrical stream from the same college ?

A. 63
B. 37
C. 168 %
D. 32 %

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 63




Directions (Q. 11- 15). What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions. (You are not expected to calculate the exact value.)

Q11. (27.008)3 = ?

A. 27000
B.19700
C. 21952
D. 15625

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B.19700




Q12. 999999 ÷ 1111 ÷ 100 ÷ 10 ÷ 1 = ?

A. 0.9
B. 1.9
C. 9.0
D. 90

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 0.9




Q13. 33% of 0.900089 = ?

A. 0.29
B. 1.27
C. 2.70
D. 1.33

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 0.29




Q14. 34 x 232 x 30 x 12 x 1 ÷ 1 = ?

A. 2830000
B. 250000
C. 3200000
D. 5600000

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 2830000




Q15. 4562 ÷ 15 + 200 x 5 ÷ 2 x 5 + 100 = ?

A. 253
B. 13565
C. 2900
D. 1900

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 2900




Q16. In how many different ways can the letters of the word ‘QWERTY’ be arranged ?

A. 540
B. 720
C. 1420
D. 360

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 720




Q17. A man covers first 458 km of its journey in 450 minutes and the remaining 372 km in 560 minutes. What is the average speed of the man?

A. 1000 km/hr
B. 1430 km/hr
C. 1700 km/hr
D. 50 m/ hr
E. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: E. None of these




Q18. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is increased by 300%, the resultant fraction becomes 22/17. What is the original fraction?

A. 4/9
B. 7/9
C. 3/2
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these




Q19. A cuboid having length (in cm.) is equal to number of days in a February month of a leap year, and rest parameters which completes to form Cuboid is equal to two times the length .

What will be the volume of a cuboid?


A. 97556
B. 87808
C. 1682
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 97556




Q20. Raj buys a Shoe at a discount of 30% on the marked price. Raj spends forty rupees on delivery for the shoe. After charging VAT@ 7% on the printed price Raj sells his shoe for Rs. 856.

Find his profit percentage.


A. 64 %
B. 25.75 %
C. 33.33 %
D. 39.50 %

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 33.33 %




Q21. Find the value of ‘a’ if work done by (a + 2) males in (2a+3) days and the work done by (2a+3) males in (2a+1) days are in the ratio 7 : 5.
A. 6
B. 17
C. 34
D. 8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 17




Q22. What will be the sides of the two square if the sum and difference of area and perimeter of two squares are 10 times the square of 8?

A. 10
B. 21
C. 12
D. None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these.




Q23. Ram have one hundred and two rupees in the form of one rupee, fifty paise, and twenty-five paise coins are in the ratio of 16:5:28. How many coins Ram have ?

A. 50
B. 58
C. 196
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 196




Q24. In an year of 2012, find the probability of having fifty three Sundays?

A. 3/11
B. 2/7
C. 13/53
D. 1/53

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 2/7




Q25. Chandra buys a Mobile phone of 4400 Rupees, including S.Tax at the rate of 10% . What will be the original price of mobile phone excluding tax?

A. 400
B. 4000
C. 3820
D. 3895

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 4000



Post your comment

You may like