Induction and Placing New Hires - MCQs with answers

Induction and Placing New Hires - MCQs with answers


1. ___________ is a systematic and planned introduction of employees to their jobs, their co-workers and the organisation.

a. Job evaluation
b. Investiture orientation
c. Orientation
d. Placement

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Orientation



2. Which type of information is conveyed by orientation?

a. Training and education benefit
b. Job location
c. Job safety requirements
d. General information about the daily work routine

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. General information about the daily work routine

Reason: All the other options except "d" are topics covered in employee orientation programme.



3. In which country and year was orientation first developed?

a. U.S in 1970
b. U.K in 1970
c. India in 1970
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. U.S in 1970



4. Which strategic choices a firm needs to make before designing its orientation programme?

a. Formal or informal
b. Individual or collective
c. Serial or disjunctive
d. Investiture or divestiture
e. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. All of the above



5. _________ seeks to ratify the usefulness of the characteristics that the person brings to the new job.

a. Divestiture orientation
b. Individual or collective
c. Investiture orientation
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Investiture orientation



6. Which of these is a stage while conducting formal orientation?

a. Employee is given only menial tasks that discourage job interest and company loyalty

b. Employee is overloaded with forms to complete

c. Specific orientation to the department and the job, typically
given by the employee's supervisor

d. Employee's mistakes can damage the company

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Specific orientation to the department and the job, typically given by the employee's supervisor

Reason: Rest all the other options are problems of orientation



7. Which of the below options are the topics covered in employee orientation programme?

a. Training and education benefit
b. To employee counsellor
c. Relationship to other jobs
d. Disciplinary regulations
e. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. All of the above



8. ______ refers to the allocation of people to jobs; it includes initial assignment of new employees, and promotion, transfer, or demotion of present employees.

a. Recruitment
b. Placement
c. Selection
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Placement



9. Which of these is a job in the context of placement problems and employee works?

a. Group health
b. Early departures
c. Independent
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Independent



10. Which of these is mentioned in the orientation checklist?

A. Parking
B. Equal employment opportunity
C. Complete form B

a. A & B
b. B & C
c. A & C
d. A, B & C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. A, B & C


Post your comment

You may like