Input system - computer awareness questions

Input system - computer awareness questions


Q1. The software that could assist a person who could not use their hands for computer input is

1. Synthesizer
2. Audio digitizer
3. Speech recognition
4. Video conferencing

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Speech recognition




Q2. The key that is used to delete one character to the left from the current position is

1. Backspace
2. Delete
3. Esc
4. Arrow key

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Backspace




Q3. Which of the following terminal is often connected to complex inventory and sales computer system?

1. Query
2. Data
3. Sales
4. Point-of-sale (POS)

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Point-of-sale (POS)




Q4. The mouse of a computer is

1. Output device
2. Input device
3. Software
4. Storage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input device




Q5. ___________________ can input graphical images and pictures for a computer.

1. Mouse
2. Plotter
3. Scanner
4. Printer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Scanner




Q6. The steps and tasks the input devices provide to the computer, in order to process data is called

1. Design
2. Instruction
3. Information
4. Flow chart

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Instruction




Q7. The reason to refer caps lock key as a toggle key is

1. It cannot be used to insert
2. It cannot be used to delete
3. It cannot be used for entering numbers
4. Its function goes back and forth every time it is pressed.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Its function goes back and forth every time it is pressed.




Q8. Which of the following are the most common input devices?

1. Microphone and printer
2. Keyboard and mouse
3. Scanner and monitor
4. Digital camera and speakers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Keyboard and mouse




Q9. How to restart the computer?

1. Backspace + Alt
2. Insert + Esc
3. Ctrl + Alt + Delete
4. Ctrl + Esc

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Ctrl + Alt + Delete




Q10. How to get the printed diagram into the computer?

1. Scanner
2. Printer
3. Mouse
4. Touchpad

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Scanner




Q11. To perform special task, the key that can be used in combination with another key is

1. Control
2. Function
3. Arrow
4. Spacebar

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Control




Q12. Ctrl and shift keys are

1. Alphanumeric key
2. Adjustment key
3. Function key
4. Modifier

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Function key




Q13. Which devices enter information and let you communicate with the computer?

1. Input/output devices
2. Software
3. Hardware
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input/output devices




Q14. How to move to the beginning of a line of text?

1. Page up
2. Home
3. Enter
4. Shift

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Home




Q15. A point-and-draw device is nothing but a

1. Keyboard
2. CD-ROM
3. Printer
4. Mouse

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Mouse




Q16. Playing games is made easier by

1. Joystick
2. Mouse
3. Keyboard
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Joystick




Q17. For video conferencing over the internet what do you use?

1. Touch screen
2. Graphic tablet
3. Web cam
4. Multimedia

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Web cam




Q18. What do we use to input information?

1. Input device
2. Output device
3. Storage device
4. Processing device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input device




Q19. What do a scanner scans?

1. Picture
2. Both picture and text
3. Text
4. Neither picture nor text

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Both picture and text




Q20. The key on pressing will result in an upper case is

1. Caps Lock
2. Time
3. Num Lock
4. Shift

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Caps Lock




Q21. What does a voice recognition system include?

1. Discrete speech recognition
2. Speaker independent system
3. Speaker dependent system
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q22. What type of ink is used to print bank account? The ink has magnetic qualities and can be read by the right machine.

1. Electromagnetic ink
2. Magnetic ink
3. Optical ink
4. Electric ink

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Magnetic ink




Q23. What should be done in order to perform tasks like to select an icon on the screen or to open the selected document?

1. Click the mouse
2. Double click the mouse
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Both 1 and 2




Q24. For the computer network to work the most essential component is

1. Speaker
2. Storage system
3. Input system
4. Output system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input system




Q25. What is the full form of POS?

1. Point of sale
2. Paid on sale
3. Priority of sale
4. Place of sale

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Point of sale




Q26. Which device provides information which is sent to the CPU?

1. CPU
2. Memory
3. Output
4. Input

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input




Q27. To move the cursor on the screen the key used is

1. Arrow key
2. Enter
3. Alt
4. Shift

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Arrow key




Q28. Visual display unit (VDU) is

1. Just a hardware item
2. A peripheral device
3. An input device
4. An output device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A peripheral device




Q29. The key to enter blank spaces in the text use

1. Spacebar
2. Slash
3. Tab
4. Insert

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Spacebar




Q30. What do dumb terminal posses?

1. Independent processing capability
2. A keyboard and screen
3. Extensive memory
4. An embedded microprocessor

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A keyboard and screen




Q31. Which of the following is not included in pointing device?

1. Pen input
2. Trackball
3. Keyboard
4. Mouse

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Keyboard




Q32. Drawing, photos etc. are converted into digital signal with the help of

1. Digitizers
2. Joysticks
3. Terminals
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Digitizers




Q33. The statement which hold true is

1. Roll the trackball instead of moving the whole mouse around.
2. Desk space required by the trackball is less when as compared to a mouse
3. Glide pad uses a touch sensitive pad for controlling cursor
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q34. ___________is not an input device

1. Computer output to microfilm (COM)
2. OCR
3. Optical scanner
4. Voice recognition device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Computer output to microfilm (COM)




Q35. What do you mean by PDA?

1. Personal digital appliances
2. Primary digital assistance
3. Pure digital assistance
4. Personal digital assistants

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Personal digital assistants




Q36. The device at which data enters or leaves a computer system is called

1. Terminal
2. Keyboard
3. Plotter
4. Printer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Terminal




Q37. What are the types of input?

1. Commands
2. Programs
3. Data
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q38. Where is the pen input used?

1. Pointing devices
2. Command gestures
3. Data input
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q39. The direct entry input device is

1. Light pen
2. Mouse
3. Digitizer
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q40. Why do we use tab key?

1. To indent a paragraph
2. To move cursor down the screen
3. To move cursor across the screen
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: To indent a paragraph




Q41. Large computer memory is required in

1. Voice
2. Graphics
3. Imaging
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q42. For interactive processing and for the one line entry of data for batch processing, the most popular input device used is

1. Visual display terminal
2. Magnetic disk
3. Mouse
4. Card punch

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Mouse




Q43. A single processing unit links several _____________ and hence multiuser systems provides cost savings for small business.

1. Dumb terminals
2. Personal computers
3. Mainframes
4. Workstations

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Dumb terminals




Q44. When a central computer is used by more than one person at the same time then the

1. Mouse is required
2. Terminal is required
3. Light pen is required
4. Digitizer is required

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Terminal is required




Q45. What does a statement “Computers gather data” mean?

1. They allow the user to store data
2. They allow the user to present data
3. They allow the user to input data
4. They allow the user to output data

View Answer / Hide Answer

ANSWER: They allow the user to input data




Q46. The input device which is user-programmable is

1. Intelligent terminal
2. Smart terminal
3. VDT
4. Dumb terminal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Intelligent terminal




Q47. It is used only for data entry and data storage but not for processing.

1. Smart terminal
2. Micro computer
3. Dumb terminal
4. Mouse

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Mouse



Post your comment

    Discussion

  • Gratitude -Rajeev Djokovic (12/21/15)
  • Thanx Admin for your helping hand..The
    Topic on Computer awareness that you have
    enlisted is realy awesome & mindblowing.

You may like