Leading - MCQs with answers - Part 1

Leading - MCQs with answers - Part 1


1. _____________ is a performance measure of both efficiency and effectiveness.

a. Organisational behaviour
b. Organisational citizenship
c. Employee productivity
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Employee productivity



2. The voluntary and involuntary permanent withdrawal from an organisation is called ___________.

a. Turnover
b. Behaviour
c. Misbehaviour
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Turnover



3. Discretionary behaviour that is not part of an employee's formal job requirements, but that promotes the effective functioning of the organisation.

a. Behaviour
b. Organisational behaviour
c. Workplace misbehaviour
d. Organisational citizenship behaviour

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Workplace misbehaviour



4. _____________ is that part of an attitude that's made up of the beliefs, opinions, knowledge or information held by a person.

a. Behavioural component
b. Cognitive component
c. Affective component
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Cognitive component



5. The emotional part of an attitude is called _______.

a. Affective component
b. Attitude
c. Behavioural component
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Affective component



6. Employee's general belief that their organisation values their contribution and cares about their well - being is called __________.

a. Behaviour
b. Workplace misbehaviour
c. Organisational behaviour
d. Perceived organisational support

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Perceived organisational support



7. Any compatibility or inconsistency between attitudes or between behaviour and attitudes is called _____.

a. Attitude surveys
b. Personality
c. Cognitive dissonance
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Cognitive dissonance



8. Which is the most popular approach to classifying personality traits?

a. MBTI
b. Style of making decisions
c. Social interaction
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. MBTI



9. Match the following personality types with their respective descriptions

1) Introvert, Intuitive, Feeling & Judgemental------ A. Blunt and sometimes insensitive
2) Extrovert, Intuitive, Thinking & Judgemental----- B. Warm, friendly, candid and decisive
3) Extrovert, Sensing, Thinking & Perceptive-------- C. Quietly forceful, conscientious & concern
4) Introvert, Sensing, Feeling & Perceptive--------- D. Sensitive, Kind, Modest, Shy and Quiet

a. 1-C, 2-B, 3-A, 4-D
b. 1-C, 2-A, 3-B, 4-D
c. 1-C, 2-A, 3-B, 4-D
d. 1-A, 2-B, 3-D, 4-C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-C,2-B,3-A,4-D



10. Which of these is one of the five personality traits in the Big - Five Model?

a. Emotional stability
b. Openness to experience
c. Extraversion
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above


Post your comment

You may like