Managing Remuneration - MCQs with answers

Managing Remuneration - MCQs with answers


1. How many components are there in remuneration?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 5



2. Which of the following option is a component of remuneration?

a. Fringe Benefits
b. Commitment
c. External equity
d. Motivation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Fringe Benefits

Reason: Rest of the options are dimensions of equity



3. What is the alternate name for incentives?

a. Gratuity
b. Paid holidays
c. Payments by result
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Payments by result



4. Match the following components of remuneration with their inclusions -

I. Fringe Benefits ------- A. Stock option
II. Job Context ---------- B. Challenging job responsibilities
III. Perquisites --------- C. Group Plans
IV. Incentives ----------- D. Medical Care

a. I-D, II-B, III-A, IV-C
b. I-B, II-A, III-C, IV-D
c. I-A, II-C, III-D, IV-B
d. I-C, II-B, III-D, IV-A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I-D,II-B,III-A,IV-C



5. Which of these is a theory of remuneration?

A. Reinforcement
B. Labour Market
C. Agency

a. A & B
b. B & C
c. A & C
d. A, B & C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A & C



6. Which importance is emphasised by the reinforcement and expectancy theory?

a. Person actually experiencing award
b. Seeking to restore equality
c. Holding identical jobs in the organisation
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Person actually experiencing award



7. Which are the three types of equities mentioned in the equity theory?

a. Internal
b. External
c. Individual
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



8. _____ involves the perceived fairness of pay differentials

a. External equity
b. Individual equity
c. Internal equity
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Internal equity



9. Who are the two main stakeholders in an organisation?

a. CEO and top management
b. Employers and employees
c. Executives and owners
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Employers and employees



10. Which of these is a consequence of pay dissatisfaction?

a. Strikes
b. Grievances
c. Turnover
d. Job dissatisfaction

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Job dissatisfaction



11. Which of these is an internal factor influencing remuneration?

a. Business strategy
b. Cost of living
c. Legislations
d. Society

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Business strategy



12. Rearrange the steps mentioned in a remuneration model.

A. Pay survey
B. Job evaluation
C. Pricing jobs
D. Job hierarchy
E. Job description

a. ABCDE
b. DCBEA
c. EBDAC
d. EACDB

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. EBDAC



13. Which of the following is a challenge mentioned in remuneration?

a. Employee participation
b. Pay secrecy
c. Comparable worth
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



14. Under which conditions does skill - based pay system work well?

a. Employee turnover is relatively high

b. To set minimum wages for workers whose bargaining position is weak

c. To abolish malpractices and abuses in wage and salary payments

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Employee turnover is relatively high



15. Which of the wage concept is higher than fair wage?

a. Minimum wage
b. Living wage
c. Team based pay
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Living wage


Post your comment

You may like