Mechanical measurement - Mechanical Engineering test questions

Mechanical measurement - Mechanical Engineering test questions


1) The reliability of an instrument mean

a) The life of the instrument
b) The degree of repeatability within specified limits
c) The time interval between two responses of the instrument
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) The degree of repeatability within specified limits




2) Positive displacement flow meters are …………….flow meters.

a) Variable area flow
b) Differential pressure flow
c) Quantity flow
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Quantity flow




3) For the analysis of …………. a polarograph is used.

a) Solids
b) Gases
c) Liquids
d) Moisture content in sand

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Solids




4) Synchronization in a CRO means

a) Continuous monitoring of the trace
b) Adjustment of sweep frequency
c) Holding a pattern on the screens without creep
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of these




5) The materials used in the manufacture of thermistors are

a) Oxides of manganese and cobalt
b) Oxides of iron and zinc
c) Carbides of silicon and germanium
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Oxides of manganese and cobalt




6) In a mechanical system, systematic error is produced by

a) Frictional loading
b) Inertial loading
c) Backlash
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Inertial loading




7) By which of the following dynamometers are performance characteristics of pumps and compressors determined?

a) Driving dynamometer
b) Absorption dynamometer
c) Transmission dynamometer
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Driving dynamometer




8) Which among the following statements is correct about LVDT?

a) It converts pressure into electrical output
b) It converts strain into electrical output
c) It converts linear displacement into electrical signal
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) It converts linear displacement into electrical signal




9) A strain gauge should have a high value of gauge factor

a) To reduce hysteresis effects
b) To give a linear relation between applied strains and resistance change
c) To increase sensitivity
d) To reduce or eliminate the effect of variation in ambient temperature

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To increase sensitivity




10) The hot wire anemometer used for measuring gas velocities is a

a) Variable inductance transducer
b) Variable resistance transducer
c) Variable frequency transducer
d) Variable capacitance transducer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Variable resistance transducer




11) …………… is measured by a piezometer tube.

a) Dynamic pressure of a moving stream
b) Undisturbed fluid pressure
c) Gauge pressure in static mass of fluid
d) Pressure difference between two fluids

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Gauge pressure in static mass of fluid




12) Among the following which statement about a ‘reliable instrument’ is correct?

a) It gives reproducible results within specified limits
b) It has errors of same size and sign under the same working conditions
c) It has good frequency response
d) It gives linear characteristics within the entire range

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It gives reproducible results within specified limits




13) The function of the intermediate stage of an instrument is

a) To provide a record or indication of the measurement
b) To condition and transmit the signal after it has been transduced
c) To give a signal that the desired value has been reached.
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) To condition and transmit the signal after it has been transduced




14) In which of the following aspects micrometer is superior to vernier calliper?

a) It is easier and quicker to use
b) It is more accurate
c) It can be used to make both inside and outside measurements over a range of sizes
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) It can be used to make both inside and outside measurements over a range of sizes




15) In a slip gauges a protector is provided to

a) Clean the slip gauges
b) Take up all the wear when in use
c) Protect the slip gauges when not in use
d) Assemble the slip gauges properly

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Take up all the wear when in use




16) In limits and fits the term ‘allowance’ usually refers to

a) Maximum clearance between shaft and hole
b) Minimum clearance between shaft and hole
c) Difference between maximum size and minimum size of the shaft
d) Difference between maximum size and minimum size of the hole

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Minimum clearance between shaft and hole




17) For which of the following cases is a dimension expressed as 11+0.00-0.05

a) Limiting dimension
b) Unilateral dimension
c) Bilateral dimension
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Unilateral dimension




18) ……………….. can be measured by straight edges

a) Circularity
b) Flatness
c) Parallelism
d) Straight length of parts

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Flatness




19) Tomlinson recorder is used to measure surface

a) Curvature
b) Finish
c) Perpendicularity
d) Flatness

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Perpendicularity




20) The use of a plug gauge is

a) To measure screw threads
b) To measure angles
c) To measure cylindrical bores
d) To measure spherical holes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To measure cylindrical bores




21) The sensitivity of reading of manometer can be decreased

a) By using a level sensing device
b) By using low specific gravity liquid
c) By inclining the mamometer tube
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) By inclining the mamometer tube




22) The use of a dead weight tester is to

a) Calibrate pressure measuring instruments
b) Produce high pressure
c) Measure the load accurately
d) Test the magnitude of given weight

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Calibrate pressure measuring instruments




23) The resolution of a system refers to

a) Difference between the true and measured value of the process variable
b) Smallest change of input for which there will be change of output
c) Retardation of the response
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Smallest change of input for which there will be change of output




24) A CRO uses which of the following

a) Electromagnetic focusing
b) Electrostatic focusing
c) Both (a) and (b)
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Electrostatic focusing




25) For a thermistor, its resistance

a) Does not change with change in temperature
b) Increases with decrease in temperature
c) Decreases with decrease in temperature
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Increases with decrease in temperature




26) ‘Dead zone’ of an instrument is

a) The largest change of input quantity for which there is no output of instrument
b) Time required by instrument system to begin to respond to a change in measurand
c) The unmeasured quantity which is more than the maximum range of the instrument
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) The largest change of input quantity for which there is no output of instrument




27) For an instrument, the ratio of maximum displacement deviation to full scale deviation is called as

a) Linearity
b) Static sensitivity
c) Dynamic deviation
d) Precision

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Linearity




28) The static error band of an instrument implies

a) The accuracy of the instrument
b) Unrepeatability of the instrument
c) The error introduced in low varying inputs
d) The error produced when the pen is stopped at some deflection

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) The error produced when the pen is stopped at some deflection




29) For which of the following reasons is a dummy strain gauge used?

a) Compensate for temperature variations
b) Increase the sensitivity of the measuring instrument
c) Improve the stability of the system
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Increase the sensitivity of the measuring instrument




30) What do you mean by ‘discrepancy’?

a) It is the difference between two measured values of the same quantity
b) It is the difference between the measured value and actual value
c) It is the difference between true value of the quantity and error
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It is the difference between two measured values of the same quantity



Post your comment

    Discussion

  • RE: Mechanical measurement - Mechanical Engineering test questions -Afsar Khan (12/23/16)
  • Question 49. DUMMY STRAIN GAUGE USED FOR TEMPERATURE COMPENSATION IS THEA RIGHT ANSWR
  • RE: Mechanical measurement - Mechanical Engineering test questions -Ramesh kumar (08/24/14)
  • mech. engg.

More from CareerRide