Motivating the employees - MCQs with answers

Motivating the employees - MCQs with answers


1. Rearrange the six steps of motivation logically.

A. Engages in goal - directed behaviour
B. Reassess needs deficiencies
C. Performs
D. Identifies needs
E. Searches for ways to satisfy the needs
F. Receives either rewards or punishment

a. DFCAEB
b. BCDEAF
c. DEACFB
d. ABCDEF

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. DEACFB



2. ___________ is the name given to a philosophy and set of methods and techniques that stressed the scientific study and organisation of work at the operational level.

a. Scientific Management
b. Human Relations Model
c. Two factor theory
d. Achievement motivation theory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Scientific Management



3. Rearrange the steps of Maslow's Need Hierarchy Theory.

A. Self - Actualisation Needs
B. Physiological needs
C. Belongingness and love needs
D. Self - esteem needs
E. Safety needs

a. ABCDE
b. ADCBE
c. DCBEA
d. ADCEB

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. ADCEB



4. Which of the following is a content theory?

a. Expectancy theory
b. ERG Theory
c. Equity theory
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ERG Theory



5. State true or false

i. Needs reflect either physiological or psychological deficiencies.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



6. Who propounded the Need's Theory

a. Frederick Herzberg
b. Alderfer
c. Abraham Harold Maslow
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Abraham Harold Maslow



7. The two factor theory is based on which factors?

a. Hygiene and behavioural
b. Safety and self - esteem
c. Self - actualisation and status quotient
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Hygiene and behavioural



8. What does "E", "R" and "G" stand for in the ERG theory?

a. Export, Risk and Guarantee
b. Exponential, Reliability and Growth
c. Existence, Relatedness and Growth
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Existence, Relatedness and Growth



9. Which of the following is a need that motivates human behaviour as per the achievement motivation theory?

a. Power
b. Affiliation
c. Achievement
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



10. Which of the following is a process theory?

a. Achievement Motivation theory
b. Performance - satisfaction model
c. ERG theory
d. Two factor theory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Performance - satisfaction model



11. What are the alternate names used for the expectancy model?

a. Instrumentality theory
b. Path - goal theory
c. Valence - instrumentality - expectancy theory
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



12. State true or false

i. First level and second level outcomes, expectancy, valence and instrumentalists are the four important variables of the achievement motivation theory.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: First level and second level outcomes, expectancy, valence and instrumentalists are the four important variables of the Expectancy Model.



13. Which of the following option, is an important term used in the theory?

a. Inputs
b. Promotion
c. Working condition
d. Responsibility

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Inputs

Reason: Rest all the other options are examples of outcomes in an organisation.



14. _________ and ___________ came out with a comprehensive theory of motivation called the performance - satisfaction model.

a. Festinger and Heider
b. Jacques and Patchen
c. Porter and Lawler
d. Weick and Adams

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Porter and Lawler



15. Which of the following options is a factor which the equity theory is not clear about?

a. How does a person choose the comparison other?
b. Carefully explaining to the employees what their roles are
c. Making sure the rewards dispersed are valued by the employees
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. How does a person choose the comparison other?


Post your comment

You may like