Nature and Scope of Human Relation Management - MCQs with answers

Nature and Scope of Human Relation Management - MCQs with answers


1. State true or false

i. Human Resource Management (HRM) functions are not confined to business establishments; they are applicable to non-business organisations as well.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



2. Which of these activities are not included in the scope of human resource management?

a. Job analysis and design
b. Motivation and communication
c. Safety and health
d. Organizational structure and design

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Organizational structure and design



3. HRM differs from PM both in ____ and ____

a. Definitions and functions
b. Scope and orientation
c. Functions and objectives
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Scope and orientation



4. Which of the following is not an objective of the Human Resource Management Function?

a. Societal objectives
b. Political objectives
c. Personal Objectives
d. Organisational Objectives

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Political objectives



5. Match the following objectives and functions:

I. Functional ------------- A. Union - Management Relations
II. Organisational --------- B. Compensation
III. Societal -------------- C. Employee Relations
IV. Personal --------------- D. Assessment

a. I-D, II-C, III-a, IV-B
b. I-C, II-B, III-D, IV-A
c. I-B, II-C, III-A, IV-D
d. I-A, II-B, III-C, IV-D

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I-D,II-C,III-a,IV-B



6. __________ is the process by which employers transfer routine or peripheral work to another organisation that specialises in that work and can perform it more efficiently.

a. Farming out
b. Production Management
c. Compensation
d. Outsourcing

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Outsourcing



7. Which of the following companies were awarded as the best employers in 2006 - 2007 by Hewitt?

a. Agilent Tech
b. ICICI Bank
c. HCL
d. Videocon

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Agilent Tech



8. Organisations need to evolve HR policies as they ensure _____ and _____ in treating people.

a. Constancy and similarity
b. Intention and safety
c. Consistency and uniformity
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Consistency and uniformity



9. State true or false

i. Sound policies do not help in resolving intrapersonal, interpersonal and intergroup conflicts.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: Sound policies reflects established principles of fair play and justice, hence they do help in resolving all the types of conflicts arising in an organisation.



10. Which of these are the principle sources for determining the content and meaning of policies?

a. Knowledge and experience gained from handling problems on a day to day basis

b. Past practices in the organisation

c. Attitudes and philosophy of the founders, top management, middle and lower management

d. Prevailing practices in rival companies

e. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. All of the above



11. Which of these is a HR Model?

a. The Guest Model
b. Open - System Theory
c. Mc Gregor's theory X and theory Y
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The Guest Model



12. Which of these is the first HR model which dates back to 1984?

a. The Harvard Model
b. The Guest Model
c. The Fombrun, Tichy and Devanna Model
d. The Warwick Model

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The Fombrun, Tichy and Devanna Model



13. Who developed the Guest Model in 1997?

a. Hendry
b. David Guest
c. Pettigrew
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. David Guest



14. The two researchers Hendry and Pettigrew belonged to which institute?

a. Warwick University
b. Harvard University
c. Cambridge University
d. Stanford University

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Warwick University



15. Match the following models with their respective functions/ components.

1. The Harvard Model ----- A. Selection, Appraisal, Development and Rewards

2. The Warwick Model ----- B. Stakeholders interests,Situational Factors, HRM Policy choices

3. The Guest Model ------ C. Strategy, Practices, Outcomes, Performance results

4. The Fombrun Model ----- D. Outer & Inner Context, Business strategy Content, HRM Content and context

a. 1-B, 2-D, 3-C, 4-A
b. 1-D, 2-C, 3-A, 4-B
c. 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
d. 1-D, 2-B, 3-C, 4-A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-B, 2-D, 3-C, 4-A



16. In which year did the term HRM emerge?

a. 1970
b. 1990
c. 1980
d. 1999

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1970



17. What is the role of a Human Capital Manager?

A. Unlearn old skills and acquire new skills

B. He or she seeks to fine-tune HR policies and practices to fir the culture

C. It is the responsibility of a centralised or a decentralised department.

a. Both A & C
b. A, B and C
c. Both A & B
d. B & C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Both A & B


Post your comment

    Discussion

  • RE: Nature and Scope of Human Relation Management - MCQs with answers -tesfay (04/02/17)
  • Greatest

You may like