One word substitutes - MCQs with answers - Part III

One word substitutes - MCQs with answers - Part III


Choose the correct one word to replace the given description

1. A person pretending to know a lot and to be very skillful:

a. Phony
b. Fraud
c. Charlatan
d. Imposter

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Charlatan

Example: A charlatan inventor, pursued by conned capitalists, is trying to redeem himself by taking flight from them.



2. An institution for people needing special attention:

a. Mad house
b. Retreat
c. Asylum
d. Shelter

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Asylum

Example: That asylum is both for old people and orphans.



3. The life history of a person written by himself:

a. Autobiography
b. Life story
c. Journal
d. Confession

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Autobiography

Example: Gandhiji's autobiography is very popular.



4. Government of officials:

a. Administration
b. Authority
c. Bureaucracy
d. Officialdom

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Bureaucracy

Example: The British bureaucracy exploited the junior Indian employees.



5. A person guilty of malicious setting on fire of property:

a. Incendiary
b. Arsonist
c. Firebrand
d. Firebug

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Arsonist

Example: The arsonist responsible for the burning of the godown was caught.



6. An absolute government:

a. Tyranny
b. Monarchy
c. Autocracy
d. Oppression

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Autocracy

Example: It is a tough road from royal autocracy to a kind of democracy.



7. The art of stylish handwriting:

a. Calligraphy
b. Script
c. Chirography
d. Longhand

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Calligraphy

Example: Once every week, I learn how to write with calligraphy pens.



8. One who abandons one's religion, cause or party:

a. Apostate
b. Atheist
c. Treacherous
d. Cheat

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Apostate

Example: Vishal's speeches show him to be a pious man and no apostate from the Law.



9. Animals living in the water:

a. Marine
b. Water-animals
c. Aquatic
d. Oceanic

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Aquatic

Example: The site is also home to some notable species of aquatic invertebrate.



10. Study of antiquities especially of prehistoric period:

a. Anthropology
b. Antiquary
c. Museology
d. Archaeology

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Archaeology

Example: The archaeological findings of the


Post your comment

You may like