One word substitutes - MCQs with answers - Part IX

One word substitutes - MCQs with answers - Part IX


Choose the correct one word to replace the given description

1. The inability of a person to do without alcohol:

a. Alcohol addiction
b. Problem drinking
c. Substance abuse
d. Dipsomania

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Dipsomania

Example: He is regarded as a patient of dipsomania.



2. A state of mental weariness from lack of occupation or excitement:

a. Ennui
b. Dejection
c. Depression
d. Fatigue

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Ennui

Example: Any man would lose his senses or die of ennui before this.



3. Inscription on a tomb:

a. Epigraph
b. Epitaph
c. Legend
d. Commemoration

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Epitaph

Example: His headstone bears an impressive epitaph.



4. The animals of a particular region or geological period:

a. Animal population
b. Fauna
c. Animalia
d. Brute creation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Fauna

Example: Fauna of Russia has gone through significant change



5. One supporting the welfare and emancipation of women:

a. Womanist
b. Femalist
c. Feminist
d. Sisterhood

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Feminist

Example: The modern world has also turned men into feminists.



6. An expert of art, antiques, etc.:

a. Appreciator
b. Critic
c. Connoisseur
d. Arbiter

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Connoisseur

Example: France is full of art connoisseurs.



7. A philosophical theory which emphasizes the existence of an individual as a free and responsible being and responsible for the consequences of one's own act:

a. Existence
b. Existentialism
c. Individualism
d. Oneness

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Existentialism

Example: The movement of modern existentialism in visual art started in France.



8. Welcoming to guests:

a. Hospitable
b. Congenial
c. Welcoming
d. Courteous

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Hospitable

Example: Indians are known to be very hospitable.



9. Destroyer of images, especially religious:

a. Dissenter
b. Heretic
c. Iconoclast
d. Persecutor

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Iconoclast

Example: There were many iconoclasts among the Muslim rulers of India.



10. Conferrred as an honour:

a. Awarding
b. Rewarding
c. Honorary
d. Celebratory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Honorary

Example: He was conferred with an honorary doctrorate from a foreign university for his accomplishments.


Post your comment

You may like