One word substitutes - MCQs with answers - Part VI

One word substitutes - MCQs with answers - Part VI


Choose the correct one word to replace the given description

1. A sneering critic of everything:

a. Cynic
b. Pessimist
c. Mocker
d. Satirist

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Cynic

Example: Whilst I am being the cynic, I would like to comment on this particular theory.



2. Something which is no longer used:

a. Buried
b. Dead
c. Defunct
d. Lifeless

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Dead

Example: Almost all the words that were used earlier are dead now.



3. A man whose manners are more like a woman:

a. Feminine
b. Womanish
c. Effeminate
d. Epicene

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Effeminate

Example: He fails to attract women because of his effeminate behavior.



4. A peculiarity of temperament:

a. Weirdness
b. Eccentricity
c. Anomaly
d. Irregularity

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Eccentricity

Example: Scholars are infamous for their eccentricity.



5. A work of art by pasting various, unrelated materials on one surface like newspaper clippings, photographs, etc.:

a. Snapshots
b. Collage
c. Frame
d. Collection

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Collage

Example: Their juniors gifted them a collage of the old pictures of their batch.



6. Government by the representative of the people:

a. Equality
b. Liberal government
c. Democracy
d. Commonwealth

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Democracy

Example: Liberal democracy was promoted as being the remedy for the ills ailing the world.



7. Government by an absolute ruler:

a. Republic
b. Monarchy
c. Dictatorship
d. Representative

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Dictatorship

Example: Hitler practised dictatorship in Germany.



8. The result of a match where no party wins:

a. Draw
b. Stalemate
c. Check
d. Even steven

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Draw

Example: The tennis match between our and their colleges was a draw.



9.One who does not know how to read and write:

a. Ignorant
b. Unschooled
c. Illiterate
d. Unread

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Illiterate

Example: A very negligible part of Kerala's population is illiterate.



10. One who leaves one's country to settle elsewhere:

a. Pilgrim
b. Emigrant
c. Refugee
d. Expatriate

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Emigrant

Example: Emigrants should take good care of their passports.


Post your comment

You may like