One word substitutes - MCQs with answers - Part VIII

One word substitutes - MCQs with answers - Part VIII


Choose the correct one word to replace the given description

1. A speech made without preparation:

a. Impromptu
b. Improvisation
c. Unprepared
d. Extempore

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Extempore

Example: He gave an extempore but brilliant speech.



2. Something resulting in death:

a. Fatal
b. Fateful
c. Destructive
d. Catastrophic

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Fatal

Example: The patients have been provided with some fatal medicines.



3. A person or thing who exists at the same time as another:

a. Simultaneous
b. Existent
c. Recent
d. Contemporary

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Contemporary

Example: Buddha and Mahaveer were contemporaries.



4. A person sent on an official mission:

a. Agent
b. Delegate
c. Herald
d. Emissary

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Emissary

Example: A French emissary later announced he would undertake a new tour of the UK.



5. Compulsory enlistment for the military and other services:

a. Enrollment
b. Conscription
c. Induction
e. Admission

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Conscription

Example: All across the country military conscription of the youth is on.



6. One who is always trying to escape situations:

a. Rescuer
b. Avoider
c. Evader
d. Escapist

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Escapist

Example: He has led his life as an escapist, never confronting any situation.



7. Existing for ever, without any beginning or end:

a. Ageless
b. Indefinite
c. Eternal
d. Never-ending

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Eternal

Example: The sunshine is eternal.



8. A strong believer of fate:M

a. Fatist
b. Destinalist
c. Fatalist
d. Determinist

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Fatalist

Example: He cultivated a certain fatalism, a little superstition.



9. A person who collects fairs on a public vehicle:

a. Guide
b. Conductor
c. Director
d. Wayfarer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Conductor

Example: The bus conductor let us in without tickets.



10. An assembly of worshipers:

a. Audience
b. Crowd
c. Aggregation
d. Congregation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Congregation

Example: He was to remain as pastor of the congregation until his death.


Post your comment

You may like