One word substitutes - MCQs with answers - Part X

One word substitutes - MCQs with answers - Part X


Choose the correct one word to replace the given description

1. The growth of plants and immovable animals in response to gravitational force:

a. Geomorphology
b. Geotropism
c. Geotrackism
d. Tropism

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Geotropism

Example: The negative geotropism shown by big trees depends on other factors.



2. A substance that kills germs:

a. Poison
b. Pesticide
c. Foeticide
d. Germicide

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Germicide

Example: The bacillus is easily killed by heat and germicide substances, particularly acids.



3. Counterfeiting a document:

a. Fabrication
b. Imitation
c. Sham
d. Forgery

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Forgery

Example: Forgery is a criminal offence of the highest degree.



4. Something that spreads through actual contact:

a. Contagious
b. Jumping
c. Poisonous
d. Transmissible

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Contagious

Example: Cholera is contagious.



5. The study of old age, ageing and problems related to old people:

a. Gerontology
b. Germology
c. Gremlin
d. Aetology

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Gerontology

Example: She has been teaching and doing research in social gerontology for a long time.



6. Garden cultivation:

a. Sericulture
b. Floriculture
c. Viniculture
d. Horticulture

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Horticulture

Example: Topics include arable, contractors, country sports, farm buildings, forestry, horticulture and livestock.



7. The science of controlled breeding to increase the probability of the inheritance of desirable characteristics in the offspring:

a. Eugenicsa.
b. Genetics
c. Genesiology
d. Congenital traits

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Eugenicsa.

Example: The improved animal species are the result of the eugenics program.



8. Animals living on grass:

a. Frugivorous
b. Herbivorous
c. Graminivorous
d. Agrivorous

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Graminivorous

Example: Cattle are mostly graminivorous.



9. Animals who live in groups:

a. Collection
b. Circulus
c. Congruous
d. Gregarious

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Gregarious

Example: Deer are a gregarious species.



10. Fruit-eating animals:

a. Fruit-eaters
b. Herbivorous
c. Frugivorous
d. Avivorous

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Frugivorous

Example: Parrots are usually frugivores.


Post your comment

You may like