Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 1

Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 1


1. ______ is an objective assessment of an individual's performance against well-defined benchmarks.

a. Performance Appraisal
b. HR Planning
c. Information for goal identification
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Performance Appraisal



2. What is linked with performance appraisal?

a. Job Design
b. Development
c. Job analysis
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Job analysis



3. Which of the following is an alternate term used for performance appraisal?

a. Quality and quantity of output
b. Job knowledg e
c. Employee assessment
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Employee assessment



4. Match the following general applications of performance assessment with their specific purposes

I. Administrative Uses/ Decisions ----- A. Performance Feedback

II. Documentation --------------------- B. Lay - offs

III. Organisational Maintenance/ Objectives ---- C. Helping to meet legal requirements

IV. Developmental Uses ----- D. Evaluation of HR systems

a. I-C, II-D, III-B, IV-A
b. I-B, II-C, III-D, IV-A
c. I-B, II-C, III-D, IV-D
d. I-A, II-B, III-D, IV-C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I-B, II-C, III-D, IV-A



5. Which of these is the main purpose of employee assessment?

a. Making correct decisions
b. To effect promotions based on competence and performance
c. Establish job expectations
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. To effect promotions based on competence and performance

Reason: Rest all the options are the competitive advantage of performance appraisal



6. How performance appraisal can contribute to a firm's competitive advantage?

a. Ensures legal compliances
b. Minimising job dissatisfaction and turnover
c. Improves performance
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



7. From the strategic point of view, in which three categories can an organisation be grouped?

a. Defenders
b. Prospectors
c. Analysers
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



8. Successful defenders use performance appraisal for identifying ____________.

a. Staffing needs
b. Job behaviour
c. Training needs
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Training needs



9. Analysers tend to emphasise both ______ and _______ and employee extensive training programmes.

a. Skill building and skill acquisition
b. Current performance and past performance
c. Strategy and behaviour
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Skill building and skill acquisition



10. What do successful analysers tend to examine?

a. Division and corporate performance evaluation
b. Current performance with past performance
c. Ideal appraisal process
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Current performance with past performance


Post your comment

You may like