Performance Appraisal - MCQs with answers- Part 2

Performance Appraisal - MCQs with answers- Part 2


1. Rearrange the steps in appraisal process.

A. Objectives of performance appraisal
B. Establish job expectations
C. Design in appraisal programme
D. Performance Management
E. Appraise performance
F. Performance interview
G. Archive appraisal data
H. Use appraisal data for appropriate purposes

a. DCHGFABE
b. HGFEDBCA
c. ABCFGHDE
d. ABCDEFGH

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. ABCDEFGH



2. Which of these is an issue while designing an appraisal programme?

a. Quality
b. What methods of appraisal are to be used
c. Quantity
d. Cost of effectiveness

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. What methods of appraisal are to be used



3. State true or false

Raters can be immediate supervisors, specialists from the HR department, subordinates, peers, committees, clients and self - appraisals or a combination of all.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



4. When appraisals are made by superiors, peers, subordinates and clients then it is called ____.

a. 360 degree feedback
b. 180 degree feedback
c. Self - appraisal
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 360 degree feedback



5. Which company first developed the 360 degree system of appraisal?

a. Wipro in 1990
b. Godrej Soaps in 1991
c. General Electric, US in 1992
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. General Electric, US in 1992



6. Which factors lower the accuracy rate of the rater?

a. The rater is aware of personal biases and is willing to take action to minimise their effect

b. Performance factors are properly defined

c. The rater has documented behaviours to improve the recall

d. The rater is unable to express himself or herself honestly and unambiguously

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The rater is unable to express himself or herself honestly and unambiguously

Reason: Rest all the options are factors that increase the accuracy rate of a rater



7. Which of these is one of the seven criteria for assessing performance?

a. Community service
b. Interpersonal contact
c. Need for supervision
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



8. Which is the simplest and most popular technique for appraising employee performance?

a. Rating Scales
b. Critical Incident
c. Cost accounting
d. BARS

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Rating Scales



9. State true or false

i. In the forced choice method the rater is forced to select statements which are readymade.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



10. Which of these is a major weakness of the forced distribution method?

a. Assumes that employee performance levels always conform to a normal distribution
b. Work is reliable
c. The error of central tendency
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Assumes that employee performance levels always conform to a normal distribution


Post your comment

You may like