Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 3

Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 3


1. Which of these is an advantage of the critical incidents methods while performing performance appraisal?

a. Minimise inventory costs

b. Negative incidents are generally more noticeable than positive ones

c. Evaluation is based on actual job behaviour

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Evaluation is based on actual job behaviour



2. What is the full form of "BARS"?

a. Behaviourally Anchored Rating Scales
b. Baseline Accounting and Reporting System
c. Budgeting Accounting and Reporting System
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Behaviourally Anchored Rating Scales



3. What do behaviourally anchored scales represent?

a. The scales are anchored by descriptions of actual job behaviour

b. Superiors would feel comfortable to give feedback

c. A range of descriptive statements of behaviour varying from the least to the most effective

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A range of descriptive statements of behaviour varying from the least to the most effective



4. Who conducts the field review method?

a. Peers
b. Supervisor
c. Subordinates
d. Someone from corporate office or the HR department

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Someone from corporate office or the HR department



5. Which of these is mentioned in a typical confidential report?

A. Leadership
B. Ability to reason
C. Integrity

a. A & B
b. A & C
c. A, B & C
d. B & C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A, B & C



6. Which performance appraisal methods consumes a lot of time?

a. Essay method
b. Rating Scales
c. Critical incident
d. Tests And Observation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Essay method



7. On what parameter does the cost accounting method measures performance?

a. Based on merit

b. Monetary returns the employee pitches to his/ her organisation

c. Comparing workers performance with his colleagues

d. Based on confidential report of the employee

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Monetary returns the employee pitches to his/ her organisation



8. Who was the first person to give the concept of Management by Objectives?

a. Edwards Deming
b. D.W. Cheetham
c. Peter F. Drucker
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Peter F. Drucker



9. Rearrange the steps involved in the management by objective process.

A. Setting the performance standard for the subordinates
B. Establishing new goals and new strategies
C. The actual level of goal attainment
D. Establish the goals

a. ABCD
b. DCBA
c. BCDA
d. DACB

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. DACB



10. The focuses of psychological appraisals are on _____.

a. Future potential
b. Actual performance
c. Past performance
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Future potential


Post your comment

You may like