Processing System - computer awareness questions

Processing System - computer awareness questions


These questions on Processing System are useful during various competitive examinations such as Bank PO, Bank, Clerk, SSC, Railway, LIC AAO etc and entrances MBA, BBA, BBS, MCA, BCA, hotel management etc.

Q1. __________________is not used as main memory system.

1. Magnetic tape
2. Magnetic core
3. Semiconductor
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Magnetic tape




Q2. What is the high speed storage element which is normally present in the ALU of computer called?

1. Semiconductor memory
2. Hard disk
3. Magnetic disk
4. Registers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Registers




Q3. What is grouping and processing all of a firm’s transactions at one time called?

1. An online system
2. A real time system
3. Batch processing
4. A database management system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A real time system




Q4. What does part number, part description and number of parts ordered belong to?

1. Output
2. Input
3. Feedback
4. Control

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input




Q5. Which term is associated with the comparisons of processing speeds of different computer system?

1. MPG
2. MIPS
3. CPS
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: MIPS




Q6. CPU is mainly responsible for

1. Calculations
2. Processing the data
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Both 1 and 2




Q7. What is the use of control unit of a microprocessor?

1. To accept input data from keyboard
2. To perform arithmetic and logic functions
3. To store data in memory
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: To perform arithmetic and logic functions




Q8. What do you mean by the term “gigabyte”?

1. 1000 megabytes
2. 1024 kilobytes
3. 1024 megabytes
4. 1024 bytes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1024 megabytes




Q9. With the help of microprocessor what can be made?

1. Calculators
2. Computers
3. Digital systems
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q10. In the CPU of a computer, the logical unit is mainly responsible for

1. Control flow of information
2. Comparing numbers
3. Producing result
4. Mathematical operation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Comparing numbers




Q11. What do you mean by the simultaneous processing of two or more programs by multiple processors?

1. Time sharing
2. Multiprocessing
3. Multiprogramming
4. Multitasking

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Multiprogramming




Q12. When is the job processed by the computer?

1. During execution time
2. During delay time
3. During real time
4. During down time

View Answer / Hide Answer

ANSWER: During execution time




Q13. Which of the following statement is valid?

1. 1MB = 2048 bytes
2. 1KB = 1024 bytes
3. 1KB = 1000 bytes
4. 1MB = 1024 bytes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1KB = 1024 bytes




Q14. CPU is made up of two main components, and they are

1. Registers and main memory
2. Control unit and registers
3. ALU and bus
4. Control unit and ALU

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Control unit and ALU




Q15. What affects the processor speed?

1. System clock rate
2. Booting rate
3. System memory rate
4. System run rate

View Answer / Hide Answer

ANSWER: System clock rate




Q16. A bit is the measuring unit of the width of a processor’s data path. Commonly used data path is of

1. 24 bits
2. 32 bits
3. 8 bits
4. 16 bits

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 8 bits




Q17. How is the instructions and memory address represented?

1. By parity bit
2. By character code
3. By binary codes
4. By binary words

View Answer / Hide Answer

ANSWER: By binary codes




Q18. The electrical conducting lines with which different components on the motherboard of a PC processor unit that are linked together is called

1. Wires
2. Connectors
3. Conductors
4. Buses

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Buses




Q19. What is the combination with which central processing unit is made?

1. Arithmetic logic and control unit
2. Control and storage
3. Control and output unit
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Arithmetic logic and control unit




Q20. The machine cycle is usually controlled by

1. The mathematical unit
2. The logical unit
3. The control unit
4. The memory unit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: The control unit




Q21. Which of the following is included in the machine cycle?

1. Fetch
2. Decode
3. Execute
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: None of the above




Q22. RISC technology is used by the processor

1. Power PC
2. 6320
3. 486 dx
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Power PC




Q23. To which command the ALU of computer responds?

1. Command coming from external memory
2. Command coming from control section
3. Command coming from cache memory
4. Command coming from primary memory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Command coming from control section




Q24. The command of a computer is mainly executed by

1. Arithmetic and logical unit
2. Control unit
3. Memory unit
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Arithmetic and logical unit



Post your comment

    Discussion

  • RE: Processing System - computer awareness questions -meenakshi (12/15/14)
  • Ans 4 is wrong

You may like