Recruitment & Selection - MCQs with answers - Part 1

Recruitment & Selection - MCQs with answers - Part 1


1. Which of these is the purpose of recruitment?

a. Make sure that there is match between cost and benefit

b. Help increase the success rate of the selection process by reducing the number of visibly underqualified or over qualified job applicants.

c. Help the firm create more culturally diverse work - force

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Help increase the success rate of the selection process by reducing the number of visibly underqualified or over qualified job applicants.

Reason: Rest all the alternatives are the ways in which a recruit programme helps the firm.



2. The poor quality of selection will mean extra cost on _______ and supervision.

a. Training
b. Recruitment
c. Work quality
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Training



3. Which of these is the most important external factor governing recruitments?

a. Sons of soil
b. Labour market
c. Unemployment rate
d. Supply and demand

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Supply and demand



4. While recruiting for non - managerial, supervisory and middle - management positions which external factor is of prime importance?

a. Political - Legal
b. Unemployment rate
c. Labour market
d. Growth and Expansion

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Labour market



5. Which of the following act deals with recruitment and selection?

a. Child labour act
b. The apprentices act
c. Mines act
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



6. A major internal factor that can determine the success of the recruiting programme is whether or not the company engages in ______.

a. HRP
b. Selection
c. Induction
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. HRP



7. _________ refers to the process of identifying and attracting job seekers so as to build a pool of qualified job applicants.

a. Selection
b. Training
c. Recruitments
d. Induction

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Recruitments



8. How many stages does the recruitment process comprise of?

a. 2
b. 6
c. 9
d. 5

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. 5



9. Rearrange the following steps of recruitment.

I. Searching
II. Evaluation and control
III. Planning
IV. Screening
V. Strategy development

a. III, II, I, V, IV
b. III, V, I, IV, II
c. IV, V, III, I, II
d. II, I, IV, V, III

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. III, V, I, IV, II



10. ___________ express the relationship of applicant inputs to outputs at various decision points.

a. Number of contacts
b. Yield Ratios
c. Type of contacts
d. Technological sophistication

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Yield Ratios



11. Which of the following are the decisions to be made while devising the strategies to hire?

a. Geographic distribution of labour markets comprising job seekers
b. Make or buy employees
c. Sequencing the activities in the recruitment process
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



12. Which decision in strategy development relates to the methods used in recruitment and selection?

a. Sources of recruitment
b. Technological sophistication
c. Sequencing the activities in the recruitment process
d. ‘make’ or ‘buy’ employees

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Technological sophistication



13. Choose the odd man out.

a. Acquisitions and mergers
b. Radio and television
c. Former employees
d. Advertisements

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Former employees

Reason: Except for option ‘c’ all the other options are external sources of recruitment



14. What is the natural perception of people on the process of recruitment and selection?

a. Positive
b. Negative
c. Both positive and negative
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Positive



15. What is the main objective of the recruitment and selection process?

a. Recruit the right candidates
b. Meet the high labour turnover
c. To reduce the costs of recruiting
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Meet the high labour turnover


Post your comment

    Discussion

  • RE: Recruitment & Selection - MCQs with answers - Part 1 -Priya (06/16/16)
  • IN LAST QUESTION, RECRUITMENT AND SELECTION MAINLY AIMS TO RECRUIT THE RIGHT CANDIDATE. SO i THINK ANSWER SHOULD BE A.

You may like