Recruitment & Selection - MCQs with answers - Part 3

Recruitment & Selection - MCQs with answers - Part 3


1. Selection is ______ in its application as much as it seeks to eliminate as many unqualified applications as possible in order to identify the right candidates.

a. Both negative and positive
b. Positive
c. Negative
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Negative



2. Rejection of an applicant who would have succeeded is _____.

a. False positive error
b. True positive
c. True negative
d. False negative error

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. False negative error



3. Which is the type of error in which failure is predicted and it happens?

a. False positive error
b. True negative
c. False negative error
d. True positive

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. True negative



4. Selection is now ____ and is handled by the human resource department.

a. Unplanned
b. Outsourced
c. Centralised
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Centralised



5. Rearrange the following steps involved in the selection process.

i. External environment
ii. Internal environment
iii. Preliminary interview
iv. Selection test
v. Employment interview
vi. Reference and background analysis
vii. Selection decision
viii. Physical examination
ix. Job offer
x. Employment contract
xi. Evaluation

a. xi, x, ix, viii, vii, vi, v, iv, iii, ii, i
b. i, ii, iii, iv, v, vi, vii, viii, ix, x, xi
c. v, i, xi, ii, iv, ix, iii, vi, viii, x, ix, vii
d. i, iii, iv, v, vii, ix, xi, ii, vi, viii, x

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. v, i, xi, ii, iv, ix, iii, vi, viii, x, ix, vii



6. Which test assesses an individual's achievement and motivational levels?

a. Thurstone Temperament Survey
b. Minnesota Multiphasic Personality
c. Thematic Apperception Test
d. Guilford - Zimmerman Temperament Survey

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Thematic Apperception Test



7. A test that seeks to predict success or failure through one’s handwriting is ____

a. Polygraph
b. Graphology
c. Grammatologist
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Graphology



8. Which country uses the graphology test to select candidates?

a. U.S
b. India
c. Germany
d. China

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. U.S



9. Which tests are designed to ensure accuracy of the information given in the applications?

a. Graphology test
b. Interest test
c. Grammatology test
d. Polygraph test

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Polygraph test



10. Who used the graphology technique first and in which year?

a. Jean - Hippolyte in 1830
b. Elaine Quigley in 1893
c. Jean Charles Gille in 1907
d. Alfred Binnet in 1920

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Jean - Hippolyte in 1830



11. In __________, the interviewer uses pre-set standardised questions which are put to all applicants.

a. Unstructured interview
b. Structured interview
c. Behavioural interview
d. Mixed interview

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Structured interview



12. _______ occurs when an interviewer judges an applicant's entire potential for job performance on the basis of a single trait, such as how the applicant dresses or talks.

a. Stress producing
b. Halo - effect
c. Unstructured
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Halo - effect



13. Which of the selection steps is the most critical?

a. Physical examination
b. Selection decision
c. Reference and background checks
d. Employment interviews

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Selection decision


Post your comment

You may like