Research Aptitude - MCQs with Answers - Part 2

Research Aptitude - MCQs with Answers - Part 2


1.Dramaturgical interviewing is carried out through ________

a) Case study
b) Debating
c) Role playing
d) Sampling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Role playing



2.The word 'Anusandhan' implies _________

a) Attaining an aim
b) Goal Orientation
c) Following an aim
d) Praying to achieve an aim

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Following an aim



3.Survey research studies _________

a) Circumstances
b) Events
c) Populations
d) Processes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Populations

Questionnaires and interviews are the types of surveys.



4.Evaluation research is concerned with ___________

a) How well are we doing?
b) What are we doing?
c) Why are we doing?
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) How well are we doing?

Evaluation research make sure whether the objectives are met or not.



5.Action research is a type of _______

a) Applied research
b) Quantity research
c) Survey research
d) Population research

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Applied research

Applied research is used to solve practical problems.



6.Hypothesis relates ________

a) Constant to variables
b) Constant to constant
c) Variables to constant
d) Variables to variables

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Variables to variables

Variables are required for further data processing.



7.In the purposive method of sampling design, items are selected according to ___________

a) Law of certainty
b) Law of probability
c) Personal judgement
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Personal judgement

Purposive sampling is a type of non-probability sampling technique.



8.Primary data for the research process be collected through _______.

a) Experiment
b) Survey
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both (a) and (b)

Original data is collected through primary research.



9.A researcher wants to study the relationship of family size to income. He classifies his population into different income slabs and then takes a random sample from each slab in order. Which technique of sampling is he working with?

a) Cluster sampling
b) Random sampling
c) Stratified random sampling
d) Systematic sampling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Stratified random sampling

In stratified random sampling technique, the population is divided into small groups.



10.A research problem is not feasible if __________________

a) It consists of independent and dependent variables
b) It has utility and relevance
c) It is new and adds something to knowledge
d) It is researchable

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It consists of independent and dependent variables

Independent variable stands alone and dependent variable depends on other factors.



11.Determining the relationship between two or more variables occurs in _____________.

a) Correlational research
b) Action research
c) Naturalistic observation
d) Survey research

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Correlational research

When the variables go in the same direction then it is known as positive correlation and when the variables go in different directions it is known as negative correlation.



12.Participant observation is the process of immersing yourself in the study of ______

a) Outcomes
b) Methods
c) People
d) Options

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) People

Different types of participant observations are non-participatory, passive participation, moderate participation, active participation, and complete participation.



13.'Ethnography' describes _______

a) Culture
b) Way of life
c) Progeny
d) Both (a) and (b)

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Both (a) and (b)

It is the study of culture and people.


Post your comment

You may like