Shortcut keys - computer awareness questions

Shortcut keys - computer awareness questions


Q1. How will you switch the toggle keys either on or off?

1. Press Num Lock for 5 seconds
2. Num lock + Plus sign (+)
3. Ctrl + Asterisk sign
4. Ctrl + Alt
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Press Num Lock for 5 seconds




Q2. F4 key is used

1. To display the items in the active list
2. To display help
3. To display desktop
4. To display system properties dialog box
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. To display the items in the active list




Q3. In order to select the first subfolder press

1. Down arrow
2. Up arrow
3. Right arrow
4. Left arrow
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Right arrow




Q4. Which key is used to open the organize favorites dialog box?

1. Alt + E
2. Alt + B
3. Ctrl + E
4. Ctrl + B
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Ctrl + B




Q5. ___________ is used to display the current selection if it is collapsed.

1. End
2. Right arrow
3. F9 key
4. Enter
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Right arrow




Q6. The shortcut key Windows Logo + Break is used

1. To display the items in the active list
2. To display help
3. To display desktop
4. To display system properties dialog box
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. To display system properties dialog box




Q7. How to move backward through the options?

1. Ctrl + Shift +Tab
2. Tab
3. Shift + Tab
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Shift + Tab




Q8. How to move backward through the tabs?

1. Ctrl + Shift +Tab
2. Tab
3. Shift + Tab
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Ctrl + Shift +Tab




Q9. In order to search for a file or a folder the key used is

1. Windows Logo + F
2. F3 Key
3. Both 1 and 2
4. Alt +Enter
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Both 1 and 2




Q10. Which shortcut key is used to switch between enlarged and normal mode when a character is selected?

1. End
2. Spacebar
3. Alt
4. Ctrl
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Spacebar




Q11. Ctrl + W is used to

1. Open a saved window
2. Open a new file
3. Open a new window
4. Open a new program
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Open a new window




Q12. How will you display the favorites menu using shortcut key?

1. Alt + O
2. Alt + F
3. Ctrl + O
4. Ctrl + F
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Alt + O




Q13. Alt + F4 key is used to

1. Close the active item
2. Quit the active program
3. Close the console
4. All of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. All of the above




Q14. To cycle through the screen elements in a window or on the desktop use

1. F6 Key
2. F4 Key
3. F3 Key
4. F10 Key
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. F6 Key




Q15. The key that is used to update the active window is

1. F6
2. F1
3. F5
4. F2
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. F5




Q16. How to create a shortcut to the selected item?

1. Ctrl + Shift while dragging an item
2. Ctrl + Alt while dragging an item
3. Ctrl + Alt + Shift while dragging an item
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Ctrl + Shift while dragging an item




Q17. Which of the following is used to highlight a block of text?

1. Ctrl + Shift + Up arrow key
2. Ctrl + Shift + Down arrow key
3. Ctrl + Shift + Left arrow key
4. Any of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Any of the above




Q18. The shortcut key to activate the menu bar in the active program is

1. F1 Key
2. F4 Key
3. F8 Key
4. F10 key
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. F10 key




Q19. To open task manager the shortcut key is

1. Ctrl + Shift +Esc
2. Ctrl + Alt + Esc
3. Ctrl + Esc
4. Alt + Esc
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Ctrl + Shift +Esc




Q20. How will you move the insertion point to the beginning of the previous paragraph?

1. Alt + Up arrow
2. Ctrl + Up arrow
3. Alt + Down arrow
4. Ctrl + Down arrow
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Ctrl + Up arrow




Q21. The shortcut key to delete the selected item permanently without placing the item in the recycling bin is

1. Shift + Delete
2. Delete
3. F2 Key
4. All of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Shift + Delete




Q22. __________ is used to display the shortcut menu for the selected item.

1. Alt + F10
2. Ctrl + F10
3. Shift + F10
4. F10
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Shift + F10




Q23. How will you display the system menu for the active window?

1. Shift + S
2. Press Ctrl + S for eight seconds
3. Alt + S
4. Alt + spacebar
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Alt + spacebar




Q24. To display the start menu, press

1. Alt + S
2. Ctrl + S
3. Ctrl + Esc
4. Ctrl + Alt + Esc
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Ctrl + Esc




Q25. ____________ is used to display the properties dialog box

1. Windows Logo + Enter
2. Alt + Enter
3. Ctrl + Enter
4. Alt + Ctrl + Enter
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Alt + Enter




Q26. How to close the console?

1. Ctrl + C
2. Alt + C
3. F4 Key
4. Alt + F4
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Alt + F4




Q27. The shortcut key to display Windows help is

1. Windows Logo + F1
2. Alt + F1
3. Ctrl + Alt + F1
4. Alt + F
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Windows Logo + F1




Q28. Alt + Underlined letter is used to

1. Perform the corresponding command
2. Select the corresponding option
3. Both 1 and 2
4. Display the items in the active list
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Both 1 and 2




Q29. How will you lock the keyboard?

1. Windows Logo + L
2. Ctrl + L
3. Alt + L
4. All of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Windows Logo + L




Q30. The shortcut key to open My computer is

1. Windows Logo + E
2. Windows Logo + A
3. Windows Logo + M
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Windows Logo + E




Q31. In order to search for the computers the shortcut keys that can be used is

1. Ctrl + C
2. Ctrl + Windows Logo + F
3. Windows Logo + C
4. Ctrl + F
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Ctrl + Windows Logo + F




Q32. Which shortcut key is used to display the desktop?

1. Ctrl + D
2. Windows Logo + D
3. Alt + D
4. Ctrl + Alt + D
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Windows Logo + D




Q33. Left arrow is used to

1. Collapse the current selection if it is expanded
2. To select the parent folder
3. All of the above
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. All of the above




Q34. Why is the shortcut key Num lock + Plus sign (+) used?

1. To select the parent folder
2. To select the first subfolder
3. To display the bottom of the active window
4. To display the contents of the selected folder
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. To display the contents of the selected folder




Q35. Which is the shortcut key to display all the subfolders that are under the selected folder?

1. Num lock + Asterisk sign (*)
2. Alt + Asterisk sign
3. Ctrl + Asterisk sign
4. Ctrl + Alt
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Num lock + Asterisk sign (*)




Q36. How is the selected folder collapse?

1. Ctrl + F5
2. Left arrow
3. Num lock + Minus sign (-)
4. Num lock + Plus sign (+)
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Num lock + Minus sign (-)




Q37. Which one of the following is the shortcut key to switch filter keys on or off?

1. Right shift for five seconds
2. Right shift for eight seconds
3. Left shift for eight seconds
4. Left shift for five seconds
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Right shift for eight seconds




Q38. How will you switch high contrast either on or off?

1. Left Alt + left shift + Print screen
2. Alt + underlined letter
3. Windows logo + F10
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Left Alt + left shift + Print screen




Q39. To switch the sticky keys either on or off

1. Press left arrow
2. Press shift for 5 seconds
3. Press alt + F
4. Press shift 5 times
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Press shift 5 times




Q40. The shortcut key Windows logo + U is used to

1. Lock the computer
2. Display help
3. Open the utility manager
4. Close the utility manager
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Open the utility manager




Q41. How to restore the minimized windows?

1. Ctrl + Shift + M
2. Windows Logo + Shift + M
3. Shift + M
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Windows Logo + Shift + M




Q42. The shortcut key to switch between programs from right to left is

1. Ctrl + Page down
2. Alt + D
3. Alt + F
4. Alt + Page down
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Alt + Page down




Q43. Which of the following shortcut key is used to cycle through the programs in most recently used order?

1. Alt + Insert
2. Alt + Delete
3. Alt + Home
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Alt + Insert




Q44. How will you display the start menu?

1. Ctrl + M
2. Alt + Home
3. Ctrl + Home
4. Ctrl + Alt + Home
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Alt + Home




Q45. _______________ is used to switch the client computer between a window and a full screen

1. Ctrl + Alt + Break
2. Alt + Delete
3. Alt + End
4. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Ctrl + Alt + Break




Q46. Which of the following shortcut keys is used to open the open dialog box?

1. Ctrl + O
2. Ctrl + L
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Both 1 and 2




Q47. How will you display the Windows menu?

1. Ctrl + Alt +Delete
2. Alt + F
3. Ctrl + W
4. Alt + Delete
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4. Alt + Delete




Q48. The shortcut key to switch between programs from left to right is

1. Ctrl + O
2. Alt +Home
3. Alt + PAGE Up
4. Alt + Delete
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3. Alt + PAGE Up




Q49. How to open the Microsoft Windows NT security dialog box?

1. Ctrl + End
2. Ctrl + Alt + End
3. Alt + End
4. Ctrl + Alt
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2. Ctrl + Alt + End




Q50. Which of the following shortcut keys is used to display the window menu for the active console window?

1. Alt + Minus sign (-)
2. Alt + Plus sign (+)
3. F5 key
4. Ctrl + F10
View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1. Alt + Minus sign (-)






Post your comment

    Discussion

  • RE: Shortcut keys - computer awareness questions -dilip kumaf (12/11/16)
  • Plz mail me some banking gk and computer questions with ans.
    Thanka
  • RE: Shortcut keys - computer awareness questions -Dilip (03/06/15)
  • Very useful questions sir, thank u..,

More from CareerRide