Social Responsibility & Managerial Ethics - MCQs with answers - Part 1

Social Responsibility & Managerial Ethics - MCQs with answers - Part 1


1. What is the classical view of management's social responsibility?

a. To create specific environment in work place
b. To maximise profits
c. To protect and improve society's welfare
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. To maximise profits



2. What does the socio - economic view of social responsibility talk about?

a. Social responsibility goes beyond making profits to include protecting and improving society's welfare
b. Encourage business
c. Financial return
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Social responsibility goes beyond making profits to include protecting and improving society's welfare



3. Who was the most outspoken advocate of the classical view of management's responsibility?

a. Wieck and Adams
b. Jacques and Patchen
c. Milton Friedman
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Milton Friedman



4. What is the only concern of stock holders?

a. Financial return
b. Make profits
c. Encourage business to take up social responsibility
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Financial return



5. Which of the following is a disadvantage of social responsibility?

a. Possession of resources
b. Ethical obligation
c. Public image
d. Violation of profit maximisation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Violation of profit maximisation

Rest all the options are advantages of social responsibility



6. __________ is when a firm engages in social actions because of its obligation to meet certain economic and legal responsibilities.

a. Social obligation
b. Social responsibility
c. Social responsiveness
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Social obligation



7. When social criteria is applied on investment decisions it is called ____

a. Social responsiveness
b. Ethical obligation
c. Social screening
d. Financial return

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Social screening



8. The recognition of the close link between an organisation's decisions and activities and its impact on the natural environment is called __________.

a. Global environment
b. Greening of management
c. Social actions
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Greening of management



9. Which of these is called a light green approach?

a. Market approach
b. Activist
c. Stakeholder approach
d. Legal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Legal



10. State true or false.

i. Activist approach is also called as the dark green approach.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True


Post your comment

You may like