Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part III

Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part III


Each question below has a set of sentences. Identify which of the two sentences is correct

1. a. Your the one I was looking for.
b. You're the one I was looking for.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. You're the one I was looking for.

Explanation: 'You're' is the contraction for 'you are'. The apostrophe is used for the dropped 'a'.



2. a. It's not a good day.
b. Its not a good day.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. It's not a good day.

Explanation: 'It's' is a contraction for 'it is' or 'it has'. The apostrophe is put in place of the dropped letters.



3. a. The dog ate its biscuits.
b. The dog ate it's biscuits.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The dog ate its biscuits.

Explanation: 'Its' means 'of it'. The usual apostrophe used to show the possessive form of a noun is dropped here to avoid confusion with 'it's'.



4. a. These distractions will effect your concentration.
b. These distractions will affect your concentration.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. These distractions will affect your concentration.

Explanation: 'Affect' means 'impact' on something whereas 'effect' means 'result', 'consequence'.



5. a. The man with the dogs have a stick.
b. The man with the dogs has a stick.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The man with the dogs has a stick.

Explanation: 'Has' is the verb for the 'man' here, which is a singular form, and not the 'puppies'.



6. a. This is an unique situation.
b. This is a unique situation.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. This is a unique situation.

Explanation: Although 'unique' starts with a vowel, it takes 'a' before it and not 'an' because the pronunciation is like 'yu'.



7. a. I felt bad when he missed the chance.
b. I felt badly when he missed the chance.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I felt bad when he missed the chance.

Explanation: 'Badly' means 'seriously' or 'desperately'.



8. a. If you are feeling unwell, lay down for a while.
b. If you are feeling unwell, lie down for a while.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If you are feeling unwell, lie down for a while.

Explanation: It is a very common confusion that we make between 'lie' and 'lay'. 'Lay' means 'to put down'.



9. a. I am not taking up nothing more.
b. I am not taking up anything more.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I am not taking up anything more.

Explanation: 'Not' and 'nothing' are both negatives. Two negatives cannot be used in one sentence.



10. a. I should have went to the party.
b. I should have gone to the party.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I should have gone to the party.

Explanation: 'Gone' is the past participle form of 'go'. So the past form i.e. 'went' cannot be used here.


Post your comment

You may like