Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part IV

Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part IV


Each of the following questions carries a set of two sentences. Identify which of the two is correct.

1. a. They will teach us the basics of the machine.
b. They will teach us basics of the machine.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. They will teach us the basics of the machine.

Explanation: a. There will be a 'the' before the 'basics' as the instructions are specific.



2. a. When I will call my mother, I will convey your wishes.
b. When I call my mother, I will convey your wishes.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. When I call my mother, I will convey your wishes.

Explanation: When two actions are in future time, the main one takes 'will' before it and the subsidiary one remains in simple present.



3. a. The essays given in this book are relevant for your research.
b. The essays given in this book are relevant to your research.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The essays given in this book are relevant to your research.

Explanation: 'Relevance' takes the preposition 'to' after it as it represents the relation between two things.



4. a. I did not knew.
b. I did not know.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I did not know.

Explanation: When there are two verbs in a sentence, the first verb always takes the past tense form and the second retains simple present.



5. a. Who does not like ice-cream?
b. Who does not likes ice-cream?

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Who does not like ice-cream?

Explanation: The same principle as the above question applies here. The auxiliary verb takes the singular simple present form so that the second retains its normal form.



6. a. Many students wants to attend the meeting.
b. Many students want to attend the meeting.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Many students want to attend the meeting.

Explanation: When the noun is in plural form, the verb is added with an 's'. With the singular form, the 's' is not added.



7. a. Everyone should bring their own shoes.
b. Everyone should bring his or her own shoes.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Everyone should bring his or her own shoes.

Explanation: 'Everyone' is a singular form.



8. a. One cannot be sure of what he should do.
b. One cannot be sure of what one should do.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. One cannot be sure of what one should do.

Explanation: When the pronoun 'one' is used, it is repeated every time it is needed. It cannot be replaced by 'his'/'her'.



9. a. Because you lied to me.
b. I failed because you lied to me.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I failed because you lied to me.

Explanation: The first option is a dependent clause and they cannot be used by themselves.



10. a. He is one of the best players in the team.
b. He is one of the best player in the team.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He is one of the best players in the team.

Explanation: When a subject is one among many of a noun, the noun will be in plural form.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part IV -saurabh bba15 (11/25/15)
  • this questions comes under fillups not in error find questions
  • awsm questions -Deepesh (11/25/15)
  • this q2uestion are very help full

You may like