Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 2

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 2


1. Students learn more from a teacher who is ______

a) Hardworking
b) Gentle
c) Affectionate
d) Able to communicate his ideas effectively

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Able to communicate his ideas effectively



2. As a teacher, how would you react to a wrong answer given by a student?

a) Scold him for not studying
b) Explain why the answer is wrong
c) Ask another student for the correct answer
d) Ignore the wrong answer and pass on to the next question

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Explain why the answer is wrong



3. Which of the following will make students interested in the lesson?

a) When the lesson is taught with video programmes
b) When it provides all the information that they need
c) When the teacher is charming
d) When they expect to see the chapter in the competitive exams

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) When it provides all the information that they need



4. As a teacher what would you do if you realise that the students are not understanding what is being taught in the class?

a) Check up the related knowledge of the students
b) Proceed to the next lesson to complete the syllabus
c) Repeat the lesson
d) Teach the lesson again with real-world examples

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Teach the lesson again with real-world examples



5. What is the purpose of research?

a) To describe and explain a new phenomenon
b) To verify what has already been established
c) To reject what has already been accepted as a fact
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: To describe and explain a new phenomenon



6. Which of the following is acceptable to establish a fact?

a) Availability of observable evidences
b) Opinion of a large number of people
c) References in the ancient literature

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Availability of observable evidences



7. Research is a continuous critical investigation.

a.) True
b.) False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a.) True



8. To apply statistical techniques to his information, a researcher has to see -

a) Whether the data is quantifiablee
b) Whether appropriate statistical techniques are available
c) If it would be possible to analyse the data
d) If it is possible to draw worthwhile inferences

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) If it would be possible to analyse the data



9. What is Teaching Aptitude?

a) Possession of requisite abilities to be a teacher
b) Devotion towards the profession
c) The desire to excel as a a teacher
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Possession of requisite abilities to be a teacher


Post your comment

You may like