Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 3

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 3


1. To make children learn moral values _____

a) They should be punished for wrong acts
b) They should be appreciated for good conduct
c) Teachers should model the right conduct
d) They should be given direct instructions

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Teachers should model the right conduct



2. What is the most important element of teaching?

a) Teachers - Students relationship
b) Content
c) Teaching aids
d) Teaching instruments

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Teachers - Students relationship



3. Which of the following is true about project method?

a) It is impractical
b) It promotes the coordination of the physical and mental activities of the child
c) It does not give freedom to work to children
d) It is not psychological

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) It promotes the coordination of the physical and mental activities of the child



4. Which of the following is true about learning by play?

a) It is a psychological method
b) It is not a psychological method
c) It suppresses the creative tendency
d) It suppresses the hard instinct

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It is a psychological method



5. Why is adult education necessary?

a) Educated adults make children educated
b) To cut cost
c) It is easy for adults to get jobs
d) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Educated adults make children educated



6. What can experienced teachers do?

a) Can discipline the students very easily
b) Can make the lesson more interesting
c) Not give homework to the students
d) Not prepare for their class

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Can make the lesson more interesting



7. A/ An ___________ type of teacher maintains excellent discipline in the class?

a) Democratic
b) Dictatorial
c) Authoritative
d) Exalted

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) A democratic teacher



8. The education that the child receives in family is ______

a) Formal
b) Informal
c) Non-formal
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Informal



9. Students can be promoted by _________

a) Directing them
b) Example
c) Suitably rewarding
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Suitably rewarding


Post your comment

You may like