Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 4

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 4


1. Which out of the following is a better teacher?

a) The one strictly following the discipplinary guidelines
b) The one devoting full time to the school
c) The one who is interested in overall development of students
d) The one who develops leadership in his students

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The one who is interested in overall development of students.



2. Why is educational philosophy important for teachers?

a) It is the backbone of all disciplines
b) Otherwise every teacher will have his own philosophy
c) They are otherwise not taught this.
d) It helps in improving themselves in the role of a teacher

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) It helps in improving themselves in the role of a teacher



3. Motivation is a _________

a) Natural state
b) Physical state
c) Psychological state
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Psychological state



4. What should social awareness aim at?

a) Developing social awareness among students
b) Developing vocational skills among students
c) Preparing students for examinations
d) Preparing students for life

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Developing social awareness among students



5. Education would be meaningful when it is ____________ centered.

a) Curriculum
b) Society
c) Student
d) Teacher

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Student-centered

Student-centered learning is also known as learner-centered education.



6. What is the use of homework?

a) Helps in preparing next chapter before coming to school
b) Helps in memorising the previous lessons
c) Provide students an opportunity to implement what they have learnt
d) To catch up with other students

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Provide students an opportunity to implement what they have learnt



7. Learning atmosphere be ______?

a) Adverse
b) Noisy
c) Quiet
d) Social

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Quiet



8.Audio visual aids help ________ students in the class

a) Slow learning
b) Intelligent
c) Playful
d) Curious

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Slow learning



9. What is the reason of dropouts?

a) Fear of punishment
b) Inability to follow what is taught in the class
c) Pressure to help at home and work
d) No interest in education

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) No interest in education



10. 'Buniyadi Shiksha' plan is based on ___________ plan.

a) Dr. Radhakrishnan's
b) Mahatma Gandhi's
c) Maulana Abul Kalam Azad's
d) Rabindranath Tagore's

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Mahatma Gandhi's

The objective of basic education is to mould the child according to the needs of the society.


Post your comment

You may like