Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 5

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 5


1. Success of inclusive education depends on ______

a) Community support
b) Attitudinal change among teachers
c) High quality teaching learning materials
d) High quality text books

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Attitudinal change among teachers



2. The school of little children must have:

a) A canteen
b) A library
c) Open Space
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Open space



3. Good environment for the development of children should have

a) Good school and good teachers
b) Family provided learning facilities
c) Love and security
d) Proper guidance

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Love and security



4. If your student asks you a question in the class, what would you do?

a) Advise to meet after the class
b) Encourage to participate in the discussion in the class
c) Encourage to ask more questions
d) Encourage to search answers independently

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Encourage to ask more questions



5. Authoritarian level teaching is _________

a) Child-centered
b) Experience-based
c) Headmaster-centered
d) Teacher-centered

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Teacher-centered



6. Interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness was developed by _________

a) Amidon and Simon
b) Flander
c) Rayon
d) Richard Over

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Flander



7. NUEPA is concerned with

a) Educational evaluation
b) Educational planning
c) Educational supervision
d) Educational unity

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Educational planning

The Ministry of Human Resource Development, Government of India established the National University of Educational Planning and Administration (NUEPA).



8. What is the name of Yashpal Committee Report (1993)?

a) I.C.T. in teacher education
b) Learning through broadcasting
c) Learning without burden
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Learning without burden

A National Advisory Committee was set up in March 1992 to propose how to learn without burden.



9. _________ is the father of Psychoanalysis?

a) Carl Jung
b) Erik Erikson
c) Jacques Lacan
d) Sigmund Freud

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Sigmund Freud

Psychoanalysis refers to a method of analysing child development.



10. Who propogated cognitive theory of teaching?

a) David Berliner
b) Donald T. Campbell
c) Egon Brunswik
d) N. L. Gage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) N. L. Gage

Nathaniel Lees Gage was an educational psychologist who made significant contributions to a scientific understanding of teaching.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 5 -p.b.patel (03/18/16)
  • A teacher should encourage the students to-
  • RE: Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 5 -p.b.patel (03/18/16)
  • A teacher should encourage the students to-

You may like