Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 6

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 6


1. _______ is a women's university

a) Agra University
b) Banasthali Vidyapith
c) Jamia-Milia-Islamia
d) RTU

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Banasthali Vidyapith



2. Which of the following research types aims at immediate application?

a) Action
b) Conceptual
c) Empirical
d) Fundamental

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Action

There are two types of action research - participatory action research and practical action research.



3. Mind mapping refers to :

a) An action plan for an adventure
b) A technique to enhance comprehension
c) Drawing the picture of mind
d) Studying the functions of mind

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) A technique to enhance comprehension

Mind mapping is a highly effective way of getting information in and out of your brain.



4. Who established Santiniketan?

a) Kazi Nazrul Islam
b) Mahatma Gandhi
c) Rabindranath Tagore
d) Sarojini Naidu

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Rabindranath Tagore



5. Every citizen is allowed to impart education as per his religion. Which part of Indian constitution takes care of this?

a) Concurrent list of centre and the States
b) Democratic rights
c) Directive Principles
d) Fundamental Rights

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Fundamental Rights



6. "Education doesn't bring about social change; rather the social change results into an educational change". Whose view was this?

a) Auguste Comte
b) Emile Durkheim
c) Herbert Spencer
d) Karl Marx

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Emile Durkheim

He is commonly cited as the principal architect of modern social science and father of sociology.



7. The first practical intelligence test was invented by ________.

a) Alfred Binet
b) Charles Spearman
c) David Wechsler
d) Francis Galton

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Alfred Binet

It is called the Binet-Simon scale.



8. Observational learning consists of -

i) Attention and retention
ii) Attention and reinforcement
iii) Production processes and motivation
iv) Reinforcement and motivation

a) (i) and (iii) only
b) (ii) and (iv) only
c) (iii) and (iv) only
d) (i) and (ii) only

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) (i) and (iii) only



9. What does curriculum mean?

a) A collection of all the curricular activities.

b) A collection of the experiences that the school wants children to learn

c) A list of compulsory and optional subjects

d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) A collection of the experiences that the school wants children to learn

It is the totality of experiences during the educational process.



10. Through which mental activity do we transform available information to reach conclusions?

a) Motivating
b) Problem solving
c) Reasoning
d) Thinking

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Reasoning


Post your comment