Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 1

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 1


1. Who became the first Minister of Education in the Indian government?

a) Maulana Abul Kalam Azad
b) Dr. K. L. Shrimali
c) Shri Humayun Kabir
d) Shri M. C. Chagla

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Maulana Abul Kalam Azad

He was awarded India's highest civilian award in 1992.



2. ____________ tests measure the extent of students learning in a given content area.

a) Achievement Tests
b) Aptitude Tests
c) Diagnostic Tests
d) Readiness Tests

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Achievement Tests

The most common type of achievement test is a standardized test developed to measure skills and knowledge learned in a given grade level.



3. "Anything can be taught at any stage of development", was said by ______?

a) Albert Bandura
b) David Ausubel
c) Jean Piaget
d) Jerome Bruner

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Jerome Bruner

Jerome Seymour Bruner is an American psychologist who has made significant contributions to human cognitive psychology and cognitive learning theory in educational psychology.



4. _______ is the degree to which a test measures what it is supposed to measure?

a) Objectivity
b) Reliability
c) Validity
d) Usability

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Validity

Validity comprehends the entire experimental concept. It helps to establish if the results obtained meet all the requirements of the scientific research method used.



5. __________means reinforcing each small step towards a desired goal or behaviour.

a) Cuing
b) Positive practice
c) Prompting
d) Shaping

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Shaping

Shaping - a conditioning paradigm which is primarily used in the experimental analysis of behaviour.



6. If a student is rude to you, which strategy would you adopt as a teacher?

a) Argue with the student
b) Express shock at such behaviour
c) Punish the student
d) Remind the student of classroom rules

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Remind the student of classroom rules

To prevent irritating classroom behaviours, a teacher should adopt acceptable classroom rules and periodically review them until the students can successfully adhere.



7. What will be the IQ of a 25 years old boy whose mental age is 16?

a) 64
b) 75
c) 80
d) 100

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 64

IQ = (Mental age/ Chronological age) X 100



8. Social change would bring a change in which of the following?

a) Attitudes, ideals and values
b) Human relationship
c) Structure of the society
d) All the three above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All the three above

Social change refers to an alteration in the social order of a society.



9. Which of the following are the characteristics of a person with scientific attitude?

a) Adventure
b) Brevity
c) Sharp memory
d) Objectivity
e) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Objectivity

Objectivity means the state or quality of being true even outside of a subject's individual biases, interpretations, feelings, and imaginings.



10.The concept of 'SUPW' was elucidated by _______?

a) Adiseshiah Committee
b) Ishwar Bhai Patel Review Committee
c) Ramamurthi Committee
d) Sampurnanand Committee

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Ishwar Bhai Patel Review Committee

Socially Useful Productive Work (SUPW) was first introduced to the school curriculum in 1978.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 1 -gayatri shaw (05/14/16)
  • THE QUESTIONS ARE WOUNDERFUL,PLS POST SOME ECONOMICS MCQ FOR UGC NET.ITS REALLY WOUNDERFUL.