Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 10

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 10


1. Which subject explains and appreciates the contribution of the past to the present?

a) Economics
b) Geography
c) History
d) Sociology

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) History

History is the study of the past, particularly how it relates to humans.



2. Education in the Vedic period was _______.

a) Confined to the princely classes and Brahmins
b) Given in Gurukuls by a sage
c) Meant for the removal of inequality
d) Mostly in Sanskrit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Given in Gurukuls by a sage

The first education system that evolved in ancient India is known as the Vedic system of education.



3. _________ is not an objective of Formal Education.

a) Comparing high and low achievers
b) Learning discipline-based content
c) Self-paced learning
d) Teacher-centered learning

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Self-paced learning

Formal education is classroom-based, provided by trained teachers.



4. A student in your class is guilty of stealing. What would you do?

a) Find the cause of the behaviour and explain the effects of stealing
b) Punish and make the child repay
c) Publicly demand an apology
d) Send the child to the police

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Find the cause of the behaviour and explain the effects of stealing

Children steal for a reason and you need to uncover this to be able to take corrective action.



5. EFA Programme is involved in _________

a) Improving administration of schools
b) Providing primary education to all
c) Removing illiteracy
d) Removing poverty

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Providing primary education to all

The Education For All (EFA) movement is a global commitment to provide quality basic education for all children, youth and adults.



6. ________ is not an objective of the Adult Literacy Program.

a) Flexibility of time to learn
b) Providing literacy and health Education
c) Training women entrepreneurs
d) Providing work related literacy kits

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Training women entrepreneurs

The mission of the Adult Literacy Program (ALP) is to provide free educational instruction to community adults and to improve the literacy of the educationally disadvantaged to levels of proficiency necessary to function on the job, in the family and in society.



7. What is the most important contribution that a teacher can make in the classroom?

a) Develop interest in the lesson
b) Impart knowledge of the subject
c) Reduce tension and make learning creative
d) Set high achievement levels

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Reduce tension and make learning creative

They avoid stagnation at all costs and maintain an desirable passion for children and the learning process.



8. How would you improve student participation in classroom activity?

a) By giving written assignments
b) By group activity and reporting
c) By holding tests
d) By reading textual information

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) By group activity and reporting

One way to change the pace in your classroom is to do a small group activity.



9. What type of teachers are appreciated?

a) With charming personality
b) The one exercising strict control over his students
c) Friendly
d)) The one who understands the problems of students and helps them

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) The one who understands the problems of students and helps them


Post your comment

You may like