Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 2

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 2


1. On which list is education in Indian Constitution?

a) Central list
b) Concurrent list
c) State list
d) None of the above lists

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Concurrent list

Education including technical education, medical education and universities, vocational and technical training of labour are there on this list.



2. Computer Assisted Instruction is based on ________ principle

a) Classical Conditioning
b) Operant Conditioning
c) Pavlovian Conditioning
d) Respondent Conditioning
e) Sender Conditioning

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Operant Conditioning

The use of computers in education started in the 1960s.



3. Which of the following is Doordarshan's Educational Television Channel?

a) Gurukul
b) Gyan Bharati
c) Gyan Darshan
d) Vidya

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Gyan Darshan

Gyan Darshan was launched on January 26, 2000.



4. Which of the following affects an individual's development at a given time?

a) Their experiences
b) Interaction of nature and nurture
c) Inherited potentitalities
d) Social pressure on the individual

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Interaction of nature and nurture

The process of early brain development is constantly modified by environmental influences.



5. For __________, 'Experimentation' the standard procedure to know the truth?

a) Public Administration
b) Geography
c) Archeology
d) Science

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Science

The purpose of an experiment is to determine whether observations agree or conflict with the predictions derived from a hypothesis.



6. The _____ amendement got "Fundamental Duties" added to the Constitution of India?

a) 42nd Amendment
b) 54th Amendment
c) 83rd Amendment
d) 93rd Amendment

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 42nd Amendment

The "Fundamental Duties"were added by the 42nd Amendment in 1976.



7. Cause and effect relationships are studied by _____ studies.

a) Clinical
b) Comparative
c) Developmental
d) Experimental
e) Objective

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Experimental

A cause-effect relationship is a relationship in which one event (the cause) makes another event happen (the effect).



8. The development of a student's personality is affected the most by __________.

a) Discipline at institute
b) Emotional climate at home
c) Inherited assets and liabilities
d) Social orientation of peers and elders

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) The emotional climate at home

Feelings of physical safety and emotional security are vitally important for the development of student. Students feel free to express themselves and explore their physical, intellectual, and social environments when these are present.



9. Which of the following situations would the best for maximum transfer of learning?

a) Different tasks requiring different responses
b) Different tasks requiring the same response
c) Similar tasks requiring different responses
d) Similar tasks requiring the same response

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Different tasks that require the same response

The behavioural approach to transfer is based upon the issue of similarities and differences in learning and the transfer situation.



10. Which one of the following is the most important elements in teaching?

a) Relationship between teachers and students
b) Subject matter
c) Teaching techniques and aids used
d) Student's knowledge

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Relationship between teachers and students

Improving students' relationships with teachers has important, positive and long-lasting implications for students' academic and social development.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 2 -GAYATREE PANDA (06/26/17)
  • I find this very useful.