Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 4

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 4


1. "Recall the face of the poorest and weakest man whom you may have seen, and ask yourself, if the step you contemplate is going to be of any use to him". Who said these lines?

a) Lal Bahadur Shastri
b) Sardar Vallabh Bhai Patel
c) Mahatma Gandhi
d) Zakir Husain

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Mahatma Gandhi

It is one of the last notes left behind by Gandhi in 1948.



2. Having variety of question sets in a question paper increases it __________

a) Objectivity
b) Reliability
c) Validity
d) Difficulty
e) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Reliability

The technical definition of "reliable" in education assessment is the extent to which a candidate would get the same test result if the testing procedure was repeated.



3. ______ is the quality of a good teacher.

a) Control over emotions
b) Good command over the subject
c) Physical strength
d) Sense of humour

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Good command over the subject

Teachers with a strong understanding of the subject produce successful students.



4. Which of the following is true about the ways of learning for students?

a) Speed of learning is same for all students
b) Each child has a unique learning style
c) Children follow the way other students learn
d) All children immediately follow teacher's instruction

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Each child has a unique learning style

Learning styles in education are the systematic differences in individuals' natural or habitual pattern of acquiring and processing information in learning situations.



5. How should a teacher be related to his peers?

a) Should copy other teacher's style
b) Follow independent views
c) Should not intervene in other's work
d) Suggest each other the effective ways to teach

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Suggest each other the effective ways to teach

It may be worthwhile to talk to a more experienced colleague and exchange tips.



6. A teacher should encourage the students to _____________________________.

a) Score best grades in the class
b) Improve their own capabilities
c) Obey teacher's command
d) Submit home-work on time

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Score best grades in the class

The end-of-course grades assigned by instructors are intended to convey the level of achievement of each student in the class.



7. How can a teacher develop creativity in himself and the learners?

a) By giving new up-to-date information
b) By playing thought provoking games
c) By praising any creative work
d) Set new tasks

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) By playing thought provoking games

Games and simulations enable students to solve real-world problems in a safe environment. They make the students learn practical aspects of worldly things.



8. What is the best way for a teacher to resolve the problems in a class?

a) Ask for other teacher's opinion

b) Depends on one's own opinion

c) Think on suggestions offered by the children and implement the good ones

d) Use the view that Principal gives

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Think on suggestions offered by the children and implement the good ones.

Engaging students in discussion deepens their learning and motivation.



9. How would you make your students independent?

a) Give responsibility to everyone
b) Giving orders and expecting obedience
c) Ignoring their petty fights
d) Solving their problems for them

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Give responsibility to everyone



10. Why is 'learning by doing' important?

a) It develops interest among children
b) Maintains discipline
c) Keeps children busy
d) Promotes meaningful learning

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It develops interest among children

Learning a skill means eventually trying your hand at the skill.


Post your comment

You may like