Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 6

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 6


1. A student is 'Exceptional' when his performance is significantly ____________.

a) Above or below the average student
b) Above the average student
c) Below the average student
d) Similar to the average student

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Above or below the average student

The term exceptional children includes children who experience difficulties in learning as well as those whose performance is so superior that modifications in curriculum and instruction are necessary to help them fulfill their potential.



2. When is the best time to evaluate a student's performance?

a) When the instruction have begun
b) When the instruction have ended
c) Only at the end of major units of instruction
d) Throughout the instructional process

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Throughout the instructional process

Formative assessment refers to a wide variety of methods that teachers use to conduct in process evaluations of student comprehension, learning needs, and academic progress during a course.



3. When was the National Adult Education Programme (NAEP) launched?

a) 1964
b) 1972
c) 1978
d) 1986

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) 1978

The programme aims at eliminating illiteracy among adults of the age group 15-35.



4. When is 'National Teachers' Day' celebrated?

a) September 5
b) October 5
c) January 15
d) February 28

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) September 5

Teachers' day is distinct from World Teachers' day which is officially celebrated across the world on October 5.



5. What advantage do objective type tests have over essay tests?

a) They are easier to interpret
b) They require less technical knowledge
c) The sampling content can be wider
d) They take less time to prepare

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The sampling content can be wider

It can be used to measure many different content areas and cognitive levels.



6. Equalisation of educational opportunity is provided in ____________ of Indian Constitution.

a) Article 14
b) Article 25
c) Article 37
d) Article 45

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Article 45

Article 45 of the Indian Constitution is the provision for free and compulsory education for all children until they complete the age of fourteen years.



7. How can forgetting be minimised?

a) Cramming
b) Discrimination
c) Overlearning
d) Recitation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Overlearning

Overlearning is a strategy whereby the learner continues to study and rehearse the material after it has been brought to mastery.



8. What would you do if you find two students of your class fighting?

a) Comfort the victim
b) Ignore the aggressor
c) Ignore the fight
d) Punish both of them
e) Punish the aggressive child

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Punish both of them

Be equal-handed with all. If you make rules then you must always follow them up. If you use a punishment with one child, you must be prepared to use it with others.



9. Where is the First Central Institute of Vocational Education located?

a) Bhopal
b) Calcutta
c) Coimbatore
d) Mumbai

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Bhopal

The Pandit Sunderlal Sharma Central Institute of Vocational Education (PSSCIVE) is an apex research and development organization in the field of vocational education.



10. 10+2+3 year structure of education was proposed by ____________ ?

a) Education Commission, 1964
b) Ramamurti Committee, 1990
c) Secondary Education Commission, 1952
d) University Education Commission, 1948

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Education Commission, 1964

The objectives of the commission are increase in productivity, promoting social and national integration, education and modernization, and developing moral, social and spiritual values.


Post your comment

You may like